У Хашком трибуналу сутра ће бити настављено суђење некадашњем начелнику регионалног Центра служби безбједности у Бањалуци Стојану Жупљанину и ратном министру унутрашњих послова Републике Српске (РС) Мићи Станишићу.

haski-sud-1Жупљанин и Станишић оптужени су за злочине над несрпским становништвом у БиХ почињеним од априла до краја децембра 1992. године.

Заступници одбране сутра ће унакрсно испитивати бившег замјеника министра унутрашњих послова у предратној БиХ Витомира Жепинића.

У Хашком трибуналу сутра се наставља главни претрес у поступку против некадашњег начелника Ресора јавне безбједности МУП Србије Властимира Ђорђевића, оптуженог за злочине над косовским Албанцима почињеним у првој половини 1999. године.

Суђење ће бити настављено исказом бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Бранка Крге, који је 1999. године био на челу Обавјештајне управе Генералштаба.

Главни претрес у предмету против предсједника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, оптуженог за прогоне несрпског становништва из БиХ, Хрватске и из Војводине, биће настављен у уторак, 2. фебруара.

Како је најављено, биће саслушан свједок В-1067, који је позван да исказ да као свједок судског вијећа.

Суђење некадашњем шефу службе Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику и команданту Јединице за специјалне операције Франку Симатовићу-Френкију биће настављено у сриједу, 3. фебруара.

Станишић и Симатовић су оптужени за прогоне несрпског становништва из Хрватске и БиХ, од 1. априла 1991. до 31. децембра 1995. године.

У Хашком трибуналу у четвртак, 4. фебруара биће настављено суђење бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, којег оптужница терети за помагање српским снагама које су починиле злочине у Загребу, Сарајеву и Сребреници.

Тужилаштво је свој доказни поступак завршило прошле недјеље и очекује се да ове недјеље буду саслушани први свједоци одбране.

Ostavi poruku