Мање од три сата требало је Федереру да још једном баци Британце у очај и натера их да продуже своје, 74 године дуго трагање за „гренд слем“ титулом. Могу да плачем као Федерер, штета што не могу да играм као он, рекао Мареј.

Federer-1Швајцарски тенисер Роџер Федерер освојио је данас Отворено првенство Аустралије, пошто је у
финалу победио Британца Ендија Мареја са 3:0, по сетовима 6:3, 6:4, 7:6. и освојио рекордну 16. гренд слем титула у каријери..

„Могу да плачем као Федерер, штета штп не могу да играм као он“, рекао је Мареј после меча, подсећајући наа прошлогодишњу емотивну реакцију Федерера после пораза у финалу од Рафаела Надала.

Мареј је у меч ушао уздајући се у статистику и одличну форму током досадашњег тока турнира, пошто је изгубио свега један сет и то од Хрвата Марина Чилића у полуфиналу. Истовремено, од ретких је тенисера који против Федекса имају позитиван биланс, јер је од укупно десет међусобних дуела освојио шест.

Али Федерер није дозвојио ново изненађење, па се велика борба водила до петог гема првог сета, када је Мареј имао две шансе да за „брејк“, али је Федекс успео, не само да се одбрани, него и да преузме пуно контролу над мечом.

Тако је, после 3:3, Федерер освојио три гема за редом и за 43 минута окончао први сет.

Други сет је трајао три минута дуже, али је читава ствар била пуно једноставнија, јер Федерер рано одузео сервис Мареју, који се јуначки борио, аали није успео да спречи Шваајцарца да дође до 2:0.

Шкот је уложио све снаге да се у трећем сету врати у меч, имао је ћак пет сет лопти у тај-брејку, али је на крају славио Федерер, који је овом победом постао тек девети отац у историји тениса који је исвојио „гранд слем“.

Завршни меч Отвореног првенства Аустралије био је 11. сусрет двојице тенисера и пета Федерерова победа, која је онемогућила Мареја да освоји прву грен слем титулу за Велику Британију од 1936. године и доспе на друго место листе најуспешнијих играча света.

Федерер је био први носилац турнира, док је Енди Мареј био пети.

Поред трофеја Швајцарцу је припала и награда од 2,1 милиона долара, уз 2.000 АТП поена, док је Мареј добио чек са двоструко мањим износом.

Ostavi poruku