Министарство правде САД, оцењује највишом оценом сарадњу са МУП-ом Србије, имајући у виду борбу против трговине наркотицима, хапшење криминалних група и заплену велике количине наркотика, изјавио министар Ивица Дачић.

Ivica-Dacic-2Mинистар унутрашњих послова Ивица Дачић, трећег дана радне посете Сједињеним Америчким Државама, састао се са представницима Mинистарства правде САД, са којима је разговарао о питањима безбедности и полицијске сарадње.

„Имали смо састанак у Министарству правде са помоћником државног тужиоца и министром правде Ленијем Брауером и његовим замеником Брусом Шварцом, задуженим за питањима борбе против организованог криминала“, рекао Дачић након разговора.

Према његовим речима, Министарство правде представља најважнијег партнера МУП-у, имајући у виду да се у оквиру њега налазе Еф-Би-Ај и друге безбедносне агенције.

„Министарство правде САД највишом оценом оцењује сарадњу са нашим МУП-ом и Министарством правде. Имајући у виду да је у протеклом периоду остварен низ значајних резултата у борби против организованог криминала и корупције, илегалне трговине наркотицима, нарочито у делу међународних активности које су резултирале хапшењем многобројних криминалних група за илегалну трговину наркотицима и запленом велике количине дроге широм света“, истакао је министар.

Активност Србије у примени закона о одузимању имовине стечене организованим криминалом високо је оцењена у Вашингтону. У складу са тим, договорен је наставак сарадње са Маршал сервисом, који се бави заштитом сведока и одузимањем имовине стечене организованим криминалом у САД.

„Министарство правде САД спроводи читав низ активности на којима сарађује са МУП-ом Србије, као што су програм ИЦИТАП (помоћи у спровођењу закона), програм помоћи у оспособљавању полиције за спровођење закона и програм заштите сведока“, навео је Дачић.

Говорећи о будућој сарадњи две државе у области безбедности, Дачић је рекaо да ће бити настављена сарадња на изради процене претње од организованог криминала и тероризама на подручју нашег региона.

Министру Дачићу је пренета и оцена државног секретара Хилари Клинтон, да је Србија учинила доста у протеклој години на пресецању свих канала и путева за илегалну трговину људима.

У наставаку посете министра Дачића очекују разговори са директором Еф-Би-Аја и представницима других безбедносних агенција, које се налазе у оквиру Министарства правде, као и у Министарству за националну безбедност.

Ostavi poruku