У Федерације БиХ више од хиљаду лица правоснажно осуђених на казну затвора чека на издржавање казне због недовољних капацитета затвора, док у Републици Српској, према посљедњим доступним информацијама, таквих случајева у прошлој години није било, подаци су Министарства правде БиХ.

Zatvor-2Према подацима које је Федерално ресорно министарство правде у октобру прошле године доставило Министарству правде БиХ, а који су у међувремену незнатно промијењени, на простору овог ентитета на издржавање казне затвора чека 1 033 лица.

Суд БиХ је крајем децембра прошле године информисао Министарство правде БиХ да на извршење казне због недостатка затворских смјештајних капацитета не чека ниједно лице које је на казну затвора осуђено одлуком овог суда.

Извршавање правоснажно изречене затворске казне Суд БиХ одгодио је за пет лица осуђених за прање новца, припремање кривичног дјела, цаирнску превару, кривотворење новца и проневјере у служби, али разлози одгађања нису наведени у информацији упућеној Министарству правде БиХ.

Међутим, због недовољног капацитета установа за извршење мјера безбједности, није могуће упућивање у адекватне установе два лица којима је Суд БиХ изрекао мјеру обавезног психијатријског лијечења.

Чекајући најновије податке о стању у РС, у извјештају које је Министарство правде БиХ доставило Парламентарној скупштини БиХ наведено је да се у казнено-поправним заводима РС на дан 31. децембра 2008. године на издржавању казне затвора налазило 758 лица, а на издржавању мјере притвора 152 лица.

У извјештају је прецизирано да укупан капацитет казнено-поравних завода у РС за осуђена лица износи 800, а за лица која идржавају мјеру притвора 285, што значи да је у наведеном периоду РС располагала са 42 слободна мјеста за лица осуђена на казну затвора и 133 мјеста за извршење мјере притвора.

Министарство правде БиХ је у извјештају Парламентарној скупштини доставило преглед активности којима се настоји ријешити проблем недовољног смјештајног капацитета затвора, међу којима је и изградња државног затвора у Источној Илиџи.

Према оцјени Министарства правде БиХ, изградњом овог затвора, капацитета око 340 мјеста, у значајној мјери би били повећани затворски смјештајни капацитети и истовремено смањен број лица која чекају упућивање на издржавање изречене казне затвора.

Ostavi poruku