Четрдесетогодишњи држављанин БиХ Саша Липовац, оптужен за ратни злочин, за којим је Врховни суд Републике Српске расписао потјерницу, ухапшен је у Грузији, потврдио је секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић.

Sasa-Lipovac-1Халилагић је навео да се Липовац налази у екстрадиционом притвору и да би у наредним данима требало да буде депортован у БиХ.

„Министарство правде БиХ је 14. јануара ове године надлежном суду у Тбилисију послало сва неопходна документа у вези с његовом екстрадицијом. Поступак је у току, а све даље радње сада зависе од грузијског правосуђа“, појаснио Халилагић за „Независне новине“.

Из Врховног суда Републике Српске (РС) потврђено је да је потјерница за Липовцем расписана још 2008. године, и то након што се оптужени није појавио на другостепеном рочишту у случају ратног злочина над Бошњацима из села Лисковац код Градишке.

Липовчев адвокат Ненад Балабан рекао је да је његов клијент ухапшен када се из Азербејџана преко Грузије враћао у Москву.

„Према посљедњим информацијама, Липовац је у централном затвору у Тбилисију и не дозвољавају му да позове било кога од уже породице нити адвоката“, рекао је Балабан, додавши да је његов клијент дошао на суђење у Врховни суд РС 2008. године, био би правоснажно ослобођен.

Судско вијеће бањалучког Окружног суда је 19. фебруара 2007. године Липовца и Дражена Никића (36), такође из Градишке, ослободило оптужнице.

Након ове пресуде услиједила је жалба бањалучког Окружног тужилаштва, па је Врховни суд РС прихватио жалбу и у поновљеном суђењу правоснажно ослободио Дражена Никића, док Липовцу није било ни трага, па се, с обзиром на важећи закон, поступак против њега морао раздвојити и расписати Интерполова потјерница.

Име Саше Липовца је спомињано и у афери с грађевинским радницима из БиХ који су радили у Азербејџану за фирму „Сербаз“, гдје је, према ријечима радника који су били на привременом раду, он био задужен за управљање радничким кампом.

Радници из БиХ су тада свједочили да им је Липовац одмах по доласку узимао исправе и лична документа и држао код себе, те да је од њега зависило када ће и да ли ће се моћи вратити кући из Азербејџана, гдје су живјели у веома нехуманим условима и гдје их је Липовац, као и остало особље ове фирме, злостављао и малтретирао.

Ostavi poruku