Предсједник НС Републике Српске (РС) Игор Радојичић рекао је да Влада Српске причу о референдуму нису извукли „из џепа“ као изборни адут, већ да је референдумску тему у овом тренутку актуелизовао високи представник наметнитим одлукама.
Igor-Radojicic-2Он је објаснио да је прича о референдуму у овом момемту услиједила због редослиједа догађаја или заплета чија се генеза може пратити од јесени прошле године када је, како је рекао, дошло до новог таласа судара са међународном заједницом и негативне реакције из РС на наметање одлука од стране високог представника.

„Српска не жели више да гледа стотине наметнутих одлука. Има и оних који кажу ако се знало да закон /о референдуму/ није усклађен са актуелним системом зашто није раније мијењена. Међутим, за све па и за референдум мора да постоји и тренутак и политичка воља“, оцијенио је Радојичић за „ЕуроБлиц“.

Он је додао да нико не може рећи када ће закон о референдуму ступити на снагу, ако га паралемнт РС усвоји 9. фебруара, јер, како каже, сваки акт иде у Вијеће народа, а Клуб Бошњака већ најављује вето.

„Никаквих рокова нема, па може трајати пет дана или пет мјесеци. Једино Уставни суд има рок од 30 дана за одлуку, а све између је магла. Када то ступи на снагу – хоће ли бити у априлу или септембру, питање је какав ће бити амбијент у том тренутку. Тек тада ће се моћи говорити о томе да ли је рефендумско питање из јануара актуелно или можда чак и нема потребе за референдумом“, истакао је Радојичић.

Он је додао да СНСД није добио прошле изборе на причи о референдуму, већ на широкој платформи, која је обухватала политичке, уставне и економске разлоге, и јаком тиму који је ова странка понудила.

На питање колико је он заиста шеф законодавне власти у РС када високи представник у БиХ држи палицу у својим рукама, Радојичић је рекао да предсједник парламента РС није ни близу онога што је предсједник парламента у некој западној земљи.

„Постоји паралелна структура власти која није одговорна домаћем становништву за било шта, а која има моћ доношења закона, наметања одлука, мијењања устава, а за то не одговора никоме у БиХ, док ми одговарамо грађанима за све ефекте политика који они наметну овдје. Онда смо криви или заслужни за нешто што неко други ради, а на кога ми у суштини не утичемо. Са једне стране има осјећаја незадовољства, с друге трауме, а са треће – немоћи“, нагласио је Радојичић.

Говорећи о изборним резултатима у Билећи, потпредсједник СНСД-а је рекао да то није репрезентативан узорак за РС, већ само интересантан примјер и тест опозицији о заједничком наступу и импулс за даље договорање.

„Код опозиције осим заједничког става да су против СНСД-а не видим други програм или пројекат. Они су се ујединили у једној тачки – СНСД и /лидер СНСД/ Милорад Додик су прејаки и заједно можемо против њих. Вјероватно ће их то гурати и на општим изборима“, оцијенио је Радојичић.

Ostavi poruku