Полиција и државни органи Хрватске су погрешном примјеном Закона о пребивалишту и боравишту посљедњих година и мјесеци „очистили“ велики број грађана српске националности, већим дијелом повратника, али и избјеглица у Србији, упозорио је правник у Српском народном вијећу /СНВ/ Борис Милошевић.

Srpsko-narodno-vijece-1Он је за часопис СНВ-а „Новости“ прецизирао да је то урађено погрешном примјеном члана 13 закона, по којем се неко могао избрисати због нетачних података приликом уписа у евиденцију.

Тренутно је у саборској процедури закон о измјенама Закона о пребивалишту и боравишту, којим би требало бити омогућено брисање грађана из евиденције пребивалишта и боравишта с циљем што бољег усклађивања са стварним стањем.

„Из евиденције неће бити брисани грађани који привремено раде у иностранству и особе које су обухваћене програмом повратка и збрињавања избјеглица, прогнаника и расељених особа“, рекао је Милошевић.

СНВ је ових дана упутио писмо државним органима којим се упозорава на незакониту праксу Полицијске управе у Вировитичко-подравској жупанији, односно полицијске станице у Слатини која је, позивајући се на поменути законски члан, издавала рјешења о брисању из евиденције само на основу једне теренске провјере полиције.

„Да су се хтјели контролисати боравци тих људи, онда је требало обављати много више контрола, позивати грађане, писмено их обавјештавати о налазима. Све странке које су нам се обратиле за помоћ имају уредно пријављено пребивалиште, на адресама некретнина чији су они власници, што је видљиво из власничког листа, који је свака од њих доставила приликом пријаве пребивалишта“, истичу у СНВ-у.

СНВ у писму наводи да није јасно са којим је мотивима МУП ишао у ове контроле и зашто је то ограничено само на село Смуде у општини Воћин, одакле је избрисано петоро повратника чије су личне карте поништене.

Вијеће истиче и да „није било могуће доносити позитивна рјешење о пријави пребивалишта, што су сви горе наведени имали, на основу неистинитих навода“, због чега тражи да МУП одмах прекине са противзаконитом праксом брисања из евиденције пребивалишта, јер су злоупотребом и погрешним тумачењем закона оштећени бројни Срби.

„Околност да су брисани грађани српске националности упућује на политичку позадину брисања из евиденције о пребивалишту, с обзиром на то да српска заједница у Вировитичко-подравској жупанији још увијек није остварила своју законски гарантовану заступљеност, која се везује уз процентуално учешће у попису бирача“, истиче СНВ.

На подручју општине Воћин у само неколико мјесеци, од локалних избора у мају 2009. до предсједничких избора почетком ове године, избрисане су 242 особе. Број избрисаних из евиденције на подручју цијеле жупаније износи 521, што је уз Личко-сењску жупанију, која броји 470 избрисаних, највише у земљи.

У СНВ-у су скептични према тврдњама МУП-а да „не бришу одређене категорије грађана, већ све особе за које се дође до податка да не живе на пријављеним адресама“.

Док је између локалних избора 2001. и оних 2009. године укупан број бирача у Хрватској порастао за 194 848, у седмомјесечном периоду од локалних до предсједничких избора укупан број бирача је порастао за 3 187, али је смањиван у жупанијама у којима живе Срби.

С друге стране, за само седам мјесеци број бирача у Задарској жупанији порастао је за 1 640, а у Сплитско-далматинској за 989 особа, односно пограничним жупанијама са БиХ, које су на гласу по великом броју фиктивно пријављених Хрвата из те земље, који очигледно нису брисани.

Због овога је и хрватска невладина организација „Гонг“ изразила скептицизам према приједлогу закона, упозоривши на непрецизна правила и поступак откривања, утврђивања, доказивања и на крају брисања грађана из евиденције пребивалишта, а тиме и из пописа бирача од надлежног тијела.

Ostavi poruku