Jedan avganistanski prevodilac ubio je dvojicu američkih vojnika u Avganistanu, a pretpostavlja se da je riječ o nezadovoljnom zaposleniku, a ne militantu.

Afganistan-1Neimenovani vojni oficir NATO rekao je da se incident dogodio juče u provinciji Vardak, u blizini prijestonice Kabula, ne iznoseći detalje.

NATO snage saopštile su sinoć da su „dva američka vojnika i jedan američki zaposlenik“ poginuli u incidentu na istoku Avganistana i da je istraga u toku.

„Prema prvim pokazateljima ovdje se radi o nezadovoljnom radniku, a ne teroristi“, rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik.

Avganistanski provincijski zvaničnik rekao je da se prevodilac svađao sa vojnicima zbog plate i načina na koji ga tretiraju prije nego je otvorio vatru.

Drugi vojnici odmah su ubili prevodioca nakon incidenta.

U sličnom incidentu u novembru jedan iznervirani avganistanski policajac ubio je pet britanskih vojnika, a nekoliko ranio u oblasti Nad Ali u južnoj provinciji Helmand.

Ovaj incident podstakao je pitanja o načinu rada stranih vojnika koji podučavaju avganistansku policiju i vojsku.

Od početka ove godine u Avganistanu su poginula 44 strana vojnika, od toga 29 Amerikanaca, dok je u istom periodu prošle godine poginulo 25 stranih vojnika

Ostavi poruku