Kina će suspendovati vojnu saradnju sa SAD zbog američke prodaje oružja Tajvanu, javila je novinska agencija Sinhua.

Vojska-Kina-1

„Imajući u vidu veliku štetu i neprijatne posljedice američke prodaje oružja Tajvanu kineska strana odlučila je da suspenduje uzajamne vojne posjete“, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Sinhua.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame potvrdila je da će SAD prodati Tajvanu oružje u vrijednosti od šest milijardi američkih dolara, uključujući helikoptere „blek hok“, protivraketne sisteme „patriot“ kao i dva usavršena broda minolovca klase „ospri“.

Kina se nakon ove jučerašnje odluke oglasila i dala do znanja da će taj potez pogoršati već slabe odnose između Pekinga i Vašingtona.

Prodaju mora još samo potvrditi Kongres, čija potvrda nije upitna.

SAD planira Tajvanu prodati većinom odbrambeno oružje, među kojima je 114 raketa, 60 helikoptera, različita komunikacijska oprema i drugo.

SAD je Tajvanu u 2008. godini prodao oružje za 6,6 milijardi dolara.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Vang Baoding kazao je da je prodaja oružja opasnost za nacionalnu bezbjednost Kine.

„To će pokvariti odnos između Kine i SAD jer to narušava mirne napore da se država na ostrvu vrati pod okrilje Kine“, rekao je on, dodajući kako je zamjenik ministra spoljnih poslova Kine izrazio veliko ogorčenje zbog prodaje oružja.

Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejms Džons je rekao da odluka SAD ne bi smjela predstavljati iznenađenje za „kineske prijatelje“ i da su SAD uvijek bile „otvorene“ sa Kinom.

„Mi smo okrenuti ka novim odnosima sa Kinom kao rastućom svjetskom silom, sa uticajem na različita pitanja, osim prodaje oružja“, rekao je Džons, naglasivši da je Kina prioritet za Obaminu administraciju.

Analitičari kažu da bi se Kina mogla osvetiti tako što bi bila protiv novih sankcija Iranu, a što je prioritet SAD.

Neki vjeruju da bi Kina mogla probati novi pristup odmazdom protiv određenih kompanija koje prodaju oružje Tajvanu.

Boni Glejzer, pri Centru za strateške i međunarodne studije, kaže da je Kina postala prekomjerno osjetljiva u vezi svoje bezbjednosti nakon velikih protesta prošle godine na Tibetu.

„Takođe mislim da postoji osjećaj u Kini, zemlji koja sa pojavljuje kao nova svjetska sila, da ne mora da poštuju odluke SAD“, rekla je Glejzerova.

Ostavi poruku