Кина ће суспендовати војну сарадњу са САД због америчке продаје оружја Тајвану, јавила је новинска агенција Синхуа.

Vojska-Kina-1

„Имајући у виду велику штету и непријатне посљедице америчке продаје оружја Тајвану кинеска страна одлучила је да суспендује узајамне војне посјете“, саопштило је Министарство одбране, преноси Синхуа.

Администрација америчког предсједника Барака Обаме потврдила је да ће САД продати Тајвану оружје у вриједности од шест милијарди америчких долара, укључујући хеликоптере „блек хок“, противракетне системе „патриот“ као и два усавршена брода миноловца класе „оспри“.

Кина се након ове јучерашње одлуке огласила и дала до знања да ће тај потез погоршати већ слабе односе између Пекинга и Вашингтона.

Продају мора још само потврдити Конгрес, чија потврда није упитна.

САД планира Тајвану продати већином одбрамбено оружје, међу којима је 114 ракета, 60 хеликоптера, различита комуникацијска опрема и друго.

САД је Тајвану у 2008. години продао оружје за 6,6 милијарди долара.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Ванг Баодинг казао је да је продаја оружја опасност за националну безбједност Кине.

„То ће покварити однос између Кине и САД јер то нарушава мирне напоре да се држава на острву врати под окриље Кине“, рекао је он, додајући како је замјеник министра спољних послова Кине изразио велико огорчење због продаје оружја.

Обамин савјетник за националну безбједност Џејмс Џонс је рекао да одлука САД не би смјела представљати изненађење за „кинеске пријатеље“ и да су САД увијек биле „отворене“ са Кином.

„Ми смо окренути ка новим односима са Кином као растућом свјетском силом, са утицајем на различита питања, осим продаје оружја“, рекао је Џонс, нагласивши да је Кина приоритет за Обамину администрацију.

Аналитичари кажу да би се Кина могла осветити тако што би била против нових санкција Ирану, а што је приоритет САД.

Неки вјерују да би Кина могла пробати нови приступ одмаздом против одређених компанија које продају оружје Тајвану.

Бони Глејзер, при Центру за стратешке и међународне студије, каже да је Кина постала прекомјерно осјетљива у вези своје безбједности након великих протеста прошле године на Тибету.

„Такође мислим да постоји осјећај у Кини, земљи која са појављује као нова свјетска сила, да не мора да поштују одлуке САД“, рекла је Глејзерова.

Ostavi poruku