Потпредсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изразио је очекивање да ће предсједници Хрватске и Србије Иво Јосиповић и Борис Тадић обновити дијалог и кренути са избалансираним односом према Косову, али и одговорним и артикулисаним односом према БиХ.

Milorad-Pupovac-2Он је истакао да Хрватска и Србија, осим избјегличке проблематике и узајамних тужби, имају и проблем БиХ, који је врло осјетљив јер је ријеч о дијеловима народа из матичних држава.

Пуповац је оцијенио да Хрватска и Србија морају почети да „плету ново историјско ткиво, уколико не желе да БиХ буде нови повод за сукобљавање“.

На питање да ли се боји да би поново могло доћи до рата у БиХ, Пуповац је рекао да га не брине могућност сукоба данас, већ „могућност остављања сјемена сукоба за неку далеку будућност“.

„Бојим се да је не само у БиХ, него и на Косову и на неким другим мјестима то сјеме посијано и, уколико се не промијене хрватска и српска политика и не укључе и Бошњаци у све то, можда је могућ нови сукоб. Вјеројатно не за мог живота, али у будућности би до њега ипак могло доћи“, рекао је Пуповац за „Вечерњи лист“.

Он је оцијенио да би Хрватска требала више пажње да посвети самосталности политике Хрвата у БиХ.

„Ми смо једина земља у регији, ако не и у свијету, која у вријеме својих избора плакатима својих кандидата преплави сусједне државе. С једне стране имамо државну територију којем су одређене границе, а са друге стране политичку територију и не знамо гдје су границе“, истакао је Пуповац, који је и посланик СДСС у хрватском Сабору.

Он је нагласио да питањем Косова „господаре много веће и утицајније политике него што су хрватска и српска“.

„Мислим да форсирање политике признавања без сређивања односа Албанаца и Срба на Косову и отварања дијалога између Приштине и Београда, те Београда и ЕУ не може донијети резултат. Ако Хрватска може помоћи у том смјеру, то би водило балансираном односу према Косову“, рекао је Пуповац

Он је рекао да су неки поступци Хрватске допринијели погоршању односа Загреба и Београда, наводећи да је посебно споран садржај изјаве која је у име хрватске Владе прочитана пред Међународним судом правде и која се није односила само на признање Косова него је посве сувишно отворила цијело питање распада бивше Југославије и онога што је претходило том распаду.

„Мислим да се цијела та прича може сврстати у репертоар старе политике, заправо политике из деведесетих. Наши политичари воле говорити о признавању нових реалности, али нова реалност није само Косово него и Србија, односи између Срба и Хрвата. Све су то нове реалности па би им тако требало и приступати“, рекао је Пуповац.

Говорећи о положају и животу Срба и Хрватској, Пуповац је рекао још не живе као сви други грађани, нити су средине у којима живе у том смислу хармонизиоване.

„Нису једнаки ни у систему социјалне и каритативне помоћи ни у систему запошљавања. Погледајте само састав полиције, судија, државне администрације. Али ствари се, ипак, мијењају“, оцијенио је Пуповац.

Ostavi poruku