Служењем парастоса за погинуле борце Војске Републике Српске (ВРС) и полагањем цвијећа на спомен крст на Војничком спомен-гробљу „Мали зејтинлик“ на Сокоцу данас је обиљежено 13 година од формирања Петог корпуса ВРС.

Parastos-1Парастосу, који је служен у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, присуствовали су, између осталих, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, предсједник Предсједништва Борачке организације Михајло Парађина, породице погинулих бораца и други гости.

Подсјетивши да су Пети корпус ВРС чинили славни сарајевско-романијски, дрински и херцеговачки корпуси који су овјековјечили отаџбински рат на овим просторима Српске, Ристовић је нагласио да је РС светиња изнад свега и изнад свих политичких опција.

„Ми данашњи дан славимо и одајемо помен свима онима који су погинули на просторима источног дијела РС, а Влада РС је формирала Одбор за обиљежавање оваквих и сличних датума и интензивно помаже породицама погинулих бораца, који су дали најсветије за РС – живот. Влада Српске посебно признање одаје погинулим борцима, али и свима онима који су и дио тијела дали за постојање РС“, нагласио је Ристовић.

Овакви и слични датуми, рекао је Ристовић, биће обиљежавани и у наредном периоду, а Влада РС ће финансијски помоћи да се оваква мјеста и скупови никада незабораве, јер РС мора да буде светиња свих нас који у њој живимо и нашим потомака.

У име команде Трећег пјешадијског РС пука бригадир Рајко Кнежевић рекао је да овај пук његује традиције ВРС, али и да је то велика обавеза, јер, како је нагласио, треба наслиједити велику и часну ВРС и сачувати њене традиције.

Парађина је нагласио да је српска војска једна од најславнијих војски у историји српског народа.

„Захваљујући мудрости, одлучности и храбрости најчаснијих синова Војске РС, крајем 20. вијека спријечен је трећи планирани геноцид над српским народом. РС је плаћена крвљу више од 30 000 припадника ВРС и цивилних жртава, али је она историјска тековина и одраз жеље и воље српскога народа у БиХ“, истакао је Парађина.

Он је подсјетио да је више од 500 000 Срба протјерано са својих вјековних огњишта, 38 000 дјеце је остало без родитеља, неколико хиљада родитеља без дјеце, а више од 1 900 српских насеља је етнички очишћено и попаљено.

На унутрашњим зидовима манастира Светог великомученика георгија на Равној Романији умјесто фресака уписана су имена 4 000 бораца са простора сарајевско-романијске регије погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинског рата.

Вјенце на Централни крст на Војничком спомен гробљу Мали зејтинлик у Сокоцу, у којем је сахрањено 900 погинулих бораца из протеклог рата положиле су делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, Борачке организације РС, Удружења логораша РС, Организације погинулих, заробљених бораца и несталих цивила РС и Трећег пјешадијског РС пука.

Вјенце је положиле и делегације Борачке организације Града Источно Сарајево, Града Источно Сарајево, Црвеног крста РС, општина Соколац, Пале, Источна Илиџа и Хан Пијесак, као и Општинске организације породица погинулих и заробљрених бораца и несталих цивила општине Соколац и Борачка Хан Пијеска.

Пети корпус ВРС формиран је 31. јануара 1997. године Указом предсједника РС.

Ostavi poruku