Конференција о БиХ, коју најављује Мониторинг комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе, требало би да буде одржана у Бањалуци, Мостару, Сарајеву или неком другом граду БиХ, а не у Паризу, како је већ испланирано, изјавио је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Rajko-Vasic-1Васић је у изјави за сутрашњи „Фокус“ рекао да није увјерен да ће то бити комплетан састанак релевантних политичких странака из БиХ, јер СНСД тек по званичном позиву треба да одлучи да ли ће присуствовати таквом скупу.

Он је додао да никакав мониторинг тим није задужен за признавање или непризнавање избора у БиХ, те да је и ово само још један у низу притисака на БиХ.

Васић истиче да у Уставу треба промијенити члан, који се односи на избор чланова Предсједништва.

„Не видим зашто ће се то разматрати у Паризу, када се о промјенама Устава може разговарати у БиХ. То је Мониторинг тим, а не тим наредбодаваца за промјену Устава. Европски суд за људска права рекао је своје, а на БиХ је да види како ће то реализовати. БиХ се не може условљавати тиме да ли ће се признати избори или неће“, нагласио је Васић.

Он је додао да је повећање броја посланика у парламенту БиХ сложеније питање које захтијева много више пара и исцрпнију анализу шта би се тиме добило, јер веома много посланика не значи и бољу ефикасност парламента БиХ.

Потпредсједник ПДП-а Слободан Наградић каже да конференција у Паризу ни у ком случају не може да буде пут ка „Дејтону 2“.

„Без обзира на тешко стање у БиХ, нови Дејтон није потребан. Нико не бјежи од одговарајуће помоћи међународне заједнице, али у стручном дијелу. ПДП не бјежи од тога да се у доношење најбољих уставних рјешења укључи и Венецијанска комисија, као стручно тијело Савјета Европе“, рекао је Наградић и додао да без обзира на све у БиХ се ништа неће постићи без договора народа.

Наградић је нагласио да резултати избора морају бити признати, јер ће они бити према закону и Уставу БиХ.

Генерални секретар СДА Амир Зукић сматра да је добро да међународна заједница идентификује главне кочничаре реформистичке политике у БиХ, али да није добар моменат да се то ради у години избора, јер би то могло да помјери изборе у БиХ.

Из Мониторинг комитета Парламенатарне скупштине Савјета Европе на састанку је делегацији БиХ речено да би се могло догодити да међународна заједница не призна изборе уколико БиХ не прилагоди Устав и не примијени одлуку Европског суда за људска права у погледу заступљености мањина у изборном и политичком процесу.

Ostavi poruku