Пред Жупанијским судом у Загребу у сриједу, 3. фебруара, почеће суђење оптуженима за убиство новинара и сувласника „Национала“ Иве Пуканића и директора маркетинга у овом загребачком недјељнику Нике Фрањића.

Ivo-Pukanic-1Суђење ће обезбјеђивати велики број полицајаца, а најављено је и присуство више од 120 новинара, сниматеља и фоторепортера из 28 медијских кућа.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала за убиство Пуканића оптужила је братиће Роберта и Луку Матанића, те Амира Мафаланија, Жељка Миловановића, Бојана Гудурића и Слободана Ђуровића.

Они се терете да су се удружили у злочиначку организацију чији је циљ био да изврше атентат на Пуканића, а по наруџби Сретена Јоцића, познатијег као Јоца Амстердам.

У судници ће се појавити само братићи Матанић, Мафалани и Ђуровић. Гудурић је још у бјекству, док је Миловановић ухапшен у Београду гдје су за убиство Иве Пуканића заједно с њим оптужени Миленко Кузмановић и Јоца Амстердам – јавили су хрватски медији.

Србија је одбила да Миловановића изручи Хрватској јер, према закону, не може изручивати своје држављане, па ће се пред Жупанијским судом у Загребу њему судити у одсуству.

Врховни суд је одлучио да дио списа који се односи на Миловановића неће бити изузет из процеса у Хрватској.

Првог дана суђења пред судијом Иваном Кршул изјасниће се сва четири оптуженика која су тренутно притворена у Загребу.

Они ће имати прилику да изнесу своју верзију догађаја и одбрану од оптужби да су Пуканића убили „како не би могао у својим текстовима да износи сазнања о дјеловању злочиначких организација на простору бивше Југославије“. Наводно, за Пуканићево убиство Јоца Амстердам им је платио 1,5 милиона евра, па се терете за убиство из користољубља.

Иво Пуканић убијен је 23. октобра 2008. године од експлозије бомбе постављене поред његовог аутомобила у дворишту зграде „Национала“ у центру Загреба. У том тренутку са њим је био Нико Фрањић који је такође страдао.

Ostavi poruku