Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да ће у РС бити одржан референдум са питањем: “Да ли подржавате високог представника у наметању закона?“, и оцијенио да у томе нема ништа антидејтонско.

Milorad-Dodik-2Додик је за изјаву првог замјеника високог представника Рафија Грегоријана да је расписивање референдума трошење новца рекао – да то није Грегоријанов новац и да он није надлежан да располаже новцем РС, него су то Влада и парламент.

„Ако парламент РС донесе одлуку да новац буде потрошен за одређене намјене, то ће бити учињено и то не зависи од Грегоријана“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, значајни допринос за расписивање референдума има и Рафи Грегоријан, јер је настојао да омаловажи РС и јер је довео до овакаве ситуације.

„РС ће одлучити о закону о референдуму који је предложен, а након тога када постане легитиман и објављен у `Службеном гласнику` одлучиће о референдумском питању. Референдум ће се одржати, и то не може зауставити ни Грегоријан нити било ко други. Ту је ријеч о нашој одлуци и нашим правима. То право ћемо и искористити“, рекао је Додик.

Он је додао да о референдуму имају различита мишљења и опозиционе партије у РС чији је циљ омаловажавање права РС, додајући да је доношење овог закона легитимно право РС.

„Раније смо имали доста проблема и при самом помињању ријечи референдум, али ме зачуђују ставови опозиције из РС, јер је ово трајно и систематско уређивање једне области. Овдје је ријеч о томе да ли РС има право на тај институт или нема, али ми мислимо да имамао право и то је истина“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је референдум легалан начин одлучивања, а РС ће за неколико седмица имати закон о референдуму.

„Уколико он буде оспорен ветом Бошњака, сачекаћемо одлуку Уставног суда, а водили смо рачуна да закон буде уставан и усаглашен са европским стандардима“ , рекао је премијер РС и истакао да он нема право да ћути у име народа.

Први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан оцијенио је да је референдум у РС антидејтонски чин који уноси страх и представља беспотребан трошак да би био добијен већ познат одговор. “С обзиром на финансијску ситуацију то би био губитак седам милиона КМ, и то да би се одговорило на питање за које премијер РС тврди да већ зна одговор“, рекао је Грегоријан.

Ostavi poruku