Генерал Војске Републике Српске (ВРС) у пензији Манојло Миловановић сматра да је доказана истина да Срби нису главни и једини кривци за ратна дешавања на простору бивше Југославије.

Manojlo-Milovanovic-1„Сукривци јесмо, као и остали и сада се бије битка да докажемо да Срби у БиХ нису криви за рат и да нам је рат био наметнут“, истакао је Миловановић данас у Бањалуци на проширеној сједници Предсједништва Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС на којој је одговарао на питања чланова породица погинулих из РС у вези са ратним дешавањима на простору 13 западно-крајишких општина, Озрена, Подриња и Сребренице.

Миловановић је навео да је један од доказа за ово чињеница да је РС посљедња формирала своју војску, односно седму оружану силу на простору Балкана, ВРС која је формирана, не да освоји политичку власт попут Хрватске војске, Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране, већ у намјери да одбране РС коју је народ већ стекао, а политика заокружила.

„РС је проглашена 9. јануара 1992. године, а ВРС створена 12. маја 1992. године. ВРС је створена да одбрани тековине односно своју државу на простору БиХ“, истакао је Миловановић.

Он је рекао да је у протеклом рату учествовало око 210 000 бораца ВРС, од чега је погинуло 17 437, а од тога 6 626 официра или 38 одсто, док свјетска искуствена норма у историји ратовања износи осам одсто погинулог старјешинског кадра.

Одговарајући на питање чланова породица о узроцима губитка 13 општина западне Крајине, Миловановић је одбацио спекулације да је то неко издао, продао или наредио тадашњој ВРС да напусти ту територију, истичући да није било никаквих политичких притисака да се тај простор напусти и препусти непријатељу.

„ВРС је војнички изгубила тај простор, јер смо имали надмоћнијег непријатеља у живој сили у односу 11 према један, а у борбеној техници 23 према један“, тврди Миловановић.

Он је рекао да је ВРС на том простору тукла регуларна Хрватска војска са 75 000 војника, Армија БиХ, ХВО, Европски корпус за брзе интервенције сачињен од француских и шпанских војника са простора Дувањског поља и да је ВРС на том простору имала губитке око 1 500 бораца.

Миловановић је рекао да је лажно обманута свјетска јавност да је операција Хрватске војске у Републици Српској Крајини трајала само 4. и 5. августа 1995. године , већ да је та операција трајала од 4. јуна до 15.октобра 1995. године.

Говорећи о раду бивше комисије за Сребреницу и ратним дешавањима у Сребреници 1995. године, Миловановић је рекао да је поменуту комисију формирао бивши високи представник Педи Ешдаун, наредивши јој конкретно шта треба да ради.

„Моје лично мишљење је да у Сребреници није почињен геноцид, јер је то планирана радња која подразумијева уништење једног народа или нације, али је тачно да је тамо почињен злочин“, рекао је Миловановић.

Миловановић сматра да Сребреница за РС не би требала бити свршени чин, закључујући да би требало извршити накнадну ДНК анализу свих покопаних муслиманских жртава у Поточарима код Сребренице, јер се у току гласања појављују живи људи чија се имена налазе на том споменику.

„Дај Боже да тамо није сахрањен и неко од 3 200 Срба који су убијени у Подрињу“, закључио је Миловановић.

Проширеној сједници Предсједништва присуствовали су чланови Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила и Одбора за обиљежавање значајних датума и његовање традиције одбрамбено-отаџбинског рата.

Ostavi poruku