Предсједништво Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске закључило је данас да би Скупштина Србије, у случају потребе разматрања било каквог акта о осуди злочина, требало да усвоји јединствену резолуцију о осуди свих злочина почињених на простору бивше Југославије.

organizacija-1„У Сребреници, као и на другим подручјима, десио се злочин који је за сваку осуду, али тај злочин није био планиран и с циљем да се геноцидно уништи један народ у тој локалној заједници“, рекао је предсједник ове организације Недељко Митровић новинарима у Бањалуци након данашње сједнице Предсједништва у проширеном саставу.

Он је навео да је бивша комисија о Сребреници сачинила списак несталих Бошњака у Сребреници под притиском међународне заједнице и бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, без ваљаних и провјерених докумената.

„Ова комисија располагала је подацима различитих организација из Федерације БиХ, али не и подацима федералне Комисије за тражење несталих лица, што сасвим довољно говори о квалитету и ваљаности тог списка који није садржавао околности погибије, нестанка и статус погинулог“, истакао је Митровић.

Он је рекао да је више од 96 одсто Бошњака погинулих у Сребреници било војно способно, што упућује на то да су били припадници 28. дивизије Армије БиХ под командом Насера Орића.

Митровић је нагласио да ће Организација искористити сва демократска средства да би приближила ове ставове Скупштини Србије, јер ако би биле усвојене двије резолуције, у том случају била би кориштена само она о осуди геноцида у Сребреници, док би она о осуди злочина над Србима одмах била заборављена.

„У том случају, у Федерацији БиХ дошло би до политичког стампеда са правним и политичким циљем да се уруши РС, чије би посљедице биле захлађење односа између Срба са обје стране Дрине. Србија би у покушају бржег кретања ка ЕУ пустила нас низ воду и жртвовала, а истовремено не би остварила свој циљ“, упозорио је Митровић.

Он је изразио наду да парламент Србије неће усвојити резолуцију о осуди геноцида у Сребреници и да ће у том погледу сигурно бити разума.

Проширеној сједници Предсједништва присуствовали су чланови Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила и Одбора за обиљежавање значајних датума и његовање традиције одбрамбено-отаџбинског рата.

Сједници су присуствовали и генерал Војске РС у пензији Манојло Миловановић који је говорио о теми „Суочавање са истином“ и одговарао на питања чланова породица погинулих из РС у вези са ратним дешавањима на простору 13 западно-крајишких општина, Озрена, Подриња и Сребренице.

Ostavi poruku