Због изјаве у којој се „на несмотрен начин“ изјаснио о исламу, патријарх српски Иринеј упутио је извињење грађанима муслимаске вероисповести. Обе исламске заједнице поздравиле гест патријарха Иринеја.

Patrijarh-Irinej-4Поглавар Српске православне цркве Иринеј извинио се грађанима муслимаске вероисповести, због изјаве у којој се на „несмотрен начин“ изјаснио о исламу.

У саопштењу достављеном из његовог кабинета, патријарх Иринеј истиче да је његов стварни однос према исламу утемељен на апсолутном уважавању идентитета, дигнитета и интегритета муслимана као појединаца, Исламске заједнице као целине и ислама као велике светске религије.

„Поводом мог несмотреног паушалног исказа о психолошком профилу муслимана, пренетог у дневном листу „Блиц“ на Светог Саву, изјављујем да он заиста може да буде протумачен на начин на који су га схватили они муслимански верници и верски лидери који су се осетили повређенима, иако такву намеру уопште нисам имао, нити тај несрећни исказ изражава мој стварни однос према исламу“, рекао је патријарх.

Објашњавајући да је његова изјава извучена из контекста, патријарх Иринеј наводи да је лист у коме је интервју објављен изоставио почетак и крај исказа у коме је поручио „да смо сви створени по слици и прилици Божјој и да смо, самим тим, позвани да човекољубљем превазилазимо све постојеће разлике и да живимо у заједништву и међусобној љубави и поштовању“.

„Изражавам своје најдубље жаљење због овог исказа и због његових последица, а муслиманима – нашим ближњима и нашој браћи – упућујем своје искрено извињење“, наводи се у патријарховој изјави.

Патријарх је у интервјуу за лист „Блиц“ оценио да је филозофија ислама да муслимани, када су у мањем броју, умеју да се понашају и да буду коректни, али да када постану надмоћни и супериорни, чине притисак. На ту оцену су оштро реаговале исламске заједнице које делују у Србији.

Ostavi poruku