Више од 2.600 екстремиста спремно да одмах крене у ратни поход на Српску. На „Фејсбуку“, уз коментаре од којих се леди крв у жилама („нема врба, колико има Срба“, „нож, колац, Јасеновац“, „Српчад на парчад“), формирали су посебну групу „Спремни за рат ако се РС отцепи“

facebook-ustaseИзјава председника Хрватске Стјепана Месића да би у случају да Бањалука распише референдум о отцепљењу од БиХ послао војску на РС добила је велику подршку на „Фејсбуку“, најпопуларнијој мрежи на интернету! Штавише, на „Фејсбуку“ је чак формирана посебна група под називом „Спремни за рат ако се РС отцепи“!

Група која призива рат против РС има више од 2.600 чланова, а на порталу су постављене фотографије усташких злочинаца из Другог светског рата, попут Анте Павелића, или „ратних хероја“ из деведесетих, као што су Анте Готовина и слични. Ту је, наравно, и ратна иконографију и неизбежни шовинистички текстови од којих се нормалном човеку леди крв у жилама! Тако се на овој интернет мрежи могу наћи поруке типа: „Нема врба, нема врба, колико има Срба, нема везе, нема везе, ићи ће на брезе“, „Нож, колац, Јасеновац, нож, лука, Бањалука“ или „Србе на врбе, Српчад на парчад…“ „Је… ли ти светог Саву, одсјећи ћу Србину главу“.

Познаваоци прилика на интернету кажу да овим појавама не треба придавати посебну пажњу и да људи који користе глобалну мрежу како би претили другим нису неуобичајена појава. Социолози и аналитичари, међутим, тврде да је Месић успео да пробуди успаване хрватске и бошњачке екстремисте и да овакве појаве ни у ком случају не треба занемарити.

Нису безопасни

Аналитичар Гостимир Поповић каже да је ствар много озбиљнија него што изгледа на први поглед.

– Многи су склони да људе који „висе“ на „Фејсбуку“ прогласе доколичарима, али је сасвим сигурно да та мрежа утиче на креирање јавног мњења. Не смемо да испустимо из вида повод за ово „окупљање“. То је несхватљива Месићева претња, али и одобравајућа реакција федералних политичара, медија и јавности. То је, сасвим сигурно, иницирало, оснивање ове србомрзачке групе – каже Поповић.

Посланик у Представничком дому БиХ Славко Јовичић Славуј, један од политичара који и сам има профил на „Фејсбуку“, каже за Пресс РС да су сличне групе креиране и раније, али да је изјава хрватског председника само дала ветар у леђа екстремистима из БиХ и Хрватске.

– Проблем је у томе што нису у питању адолесценти, већ одрасли људи који заиста размишљају на начин који манифестују на тој групи! Реч је о индоктринираним и мржњом задојеним особама које су спремне да спроведу у дело све о чему говоре. Они нису опасни ако гледамо из угла евентуалног избијања сукоба, али су врло проблематични јер представљају трајну опасност као будући извршиоци разних саботажа, диверзија и слично – каже Јовичић.

Спречити ширење мржње

Он истиче да због свега у парламентарну процедуру намерава да упути предлог закона који би спречио злоупотребу интернета.

Јовичић упозорава да то што се на „Фејсбуку“ и сличним интернет порталима свакодневно појављује велики број екстремиста, који распирују мржњу и нетрпељивост, отвара још једну димензију целе приче.

– БиХ је буре барута које би експлодирало чим би неко упалио шибицу. Зато се све то што се пише и објављује на интернету не сме третирати као дечја игра, већ такве појаве треба у корену сасецати – каже Јовичић.

Посланик у НСРС Синиша Додик каже за наш лист да је оснивање групе „Спремни за рат ако се РС отцепи“ на „Фејсбуку“ последица атмосфере која је у БиХ настала након Месићеве ратнохушкачке изјаве.

– Број чланова те групе доказује да није мало оних који би и даље ратовали како би остварили циљеве из деведесетих. Сигурно је да је један број чланова ту само из радозналости, али није мали број оних који подржавају ратну опцију и целу ту причу схватају веома озбиљно. Најгоре је што су у све то највише укључени млади, који би морали да схвате да рат и сукоби на овим просторима треба да буду ствар прошлости – истиче Додик.

Извор: Пресс

Ostavi poruku