Naslovna Vijesti Talibani razovarali sa Kai Eideom

Talibani razovarali sa Kai Eideom

0

Pripadnici rukovodećeg talibanskog savjeta u tajnosti su se sastali sa predstavnikom UN za Avganistan Kai Eideom kako bi razgovarali o tome da polože oružje, izjavio je danas neimenovani zvaničnik UN.

Prema riječima zvaničnika, regionalni vojni lideri iz talibanskog „kveta šure“ zahtijevali su da se sastanu sa Eideom što se i dogodilo 8. januara u Dubaiju.

Isti zvaničnik naglasio je da je ovo prvi put da se sličan sastanak održi sa članovima rukovodstva talibana za koje američki zvaničnici tvrde da je smješteno u pakistanskom gradu Kveti.

„Talibani su zahtijevali sastanak. Žele zaštitu da bi mogli da se pojave u javnosti. Ne žele da nestanu na mjestima kao što je Begram“, rekao je zvaničnik, misleći pri tom na pritvorsku jedinicu u američkoj vojnoj bazi u Avganistanu.

Sastanak u Dubaiju bio je na višem nivou nego prethodno održani razgovori u Saudijskoj Arabiji 2008. godine između nekadašnjih talibanskih zvaničnika i predstavnika avganistanske vlade.

Zvaničnik je dodao da do sada nije bilo novih sastanaka, ali je izrazio nadu da je ostvaren „prvi kontakt te da će to avganistanska vlada znati da iskoristi“.

Avganistanska vlada danas je pozvala talibane na mirovni savjet starješina u sklopu napora da pronađu rješenje za sukobe koji predstavljaju iskušenje za strpljenje i resurse avganistanskih saveznika sa Zapada

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version