Припадници руководећег талибанског савјета у тајности су се састали са представником УН за Авганистан Каи Еидеом како би разговарали о томе да положе оружје, изјавио је данас неименовани званичник УН.

Kai-Eide-1Према ријечима званичника, регионални војни лидери из талибанског „квета шуре“ захтијевали су да се састану са Еидеом што се и догодило 8. јануара у Дубаију.

Исти званичник нагласио је да је ово први пут да се сличан састанак одржи са члановима руководства талибана за које амерички званичници тврде да је смјештено у пакистанском граду Квети.

„Талибани су захтијевали састанак. Желе заштиту да би могли да се појаве у јавности. Не желе да нестану на мјестима као што је Беграм“, рекао је званичник, мислећи при том на притворску јединицу у америчкој војној бази у Авганистану.

Састанак у Дубаију био је на вишем нивоу него претходно одржани разговори у Саудијској Арабији 2008. године између некадашњих талибанских званичника и представника авганистанске владе.

Званичник је додао да до сада није било нових састанака, али је изразио наду да је остварен „први контакт те да ће то авганистанска влада знати да искористи“.

Авганистанска влада данас је позвала талибане на мировни савјет старјешина у склопу напора да пронађу рјешење за сукобе који представљају искушење за стрпљење и ресурсе авганистанских савезника са Запада

Ostavi poruku