Nema razloga „da se zazire“ od Evropske unije ako Evropa poštuje naš identitet, kulturu i veru, rekao patrijarh Irinej. Patrijarh je istakao da očekuje da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji krajem aprila, proći bez problema.

Patrijarh-Irinej-2Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je na prvoj konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji da nema razloga „da se zazire“ od Evropske unije (EU), ako Evropa poštuje naš identitet, kulturu i veru.

Patrijarh Irinej je najavio susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ističući da bi država i crkva trebalo međusobno da se pomažu.

„Mi smo jedna celina i organizam i trebalo bi da pomažemo jedni druge. Država da radi svoj posao, a za crkvu se zna koje je njeno polje rada“, rekao je Irinej.

Patrijarh je ponovio da će crkva pomagati državu u očuvanju Kosova i Metohije i izrazio nadu da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, krajem aprila, proći bez problema.

„Ja se nadam da će biti dovoljno svesti oko odlaska u centar naše crkve i da će braća sa Kosova shvatiti da to nije nikakva provokacija i da se tim svečanim činom samo nastavlja drevna tradicija ustoličenja naših patrijaraha“, rekao je patrijarh Irinej.

Prema rečima patrijarha, dogovor o odlasku na ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, koji je zakazan za 25. april, tek predstoji sa vlastima u Srbiji i onima koji su nadležni za bezbednost na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je ocenio da je država najpozvanija da rešava problem proglašenja nezavisnosti Kosova i pomoći srpskom narodu na toj teritoriji, ali da crkva treba u tome da joj pomaže.

Srpski poglavar je naveo da je pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova „još u procesu“ i da je potrebno da se nađe odgovarajuće rešenje za sve narode koje tamo žive.

„Čitava ta zemlja je natopljena srpskom krvlju i po svemu ona pripada nama, a neće nam smetati da delimo sudbinu sa narodima koji su tu živeli“, rekao je patrijarh Irinej i dodao da to rešenje treba da omogući opstanak Srbima na Kosovu.

Irinej je ocenio da bi narod trebalo pitati o eventualnom pristupanju Srbije NATO-u.

Upitan o dolasku pape Benedikta XVI u Niš 2013. godine, Irinej je odgovorio da je proslava Milanskog edikta prilika da se predstavnici crkava sretnu i razgovaraju.

Ostavi poruku