Нема разлога „да се зазире“ од Европске уније ако Европа поштује наш идентитет, културу и веру, рекао патријарх Иринеј. Патријарх је истакао да очекује да ће његово устоличење у Пећкој патријаршији крајем априла, проћи без проблема.

Patrijarh-Irinej-2Поглавар Српске православне цркве Иринеј рекао је на првој конференцији за новинаре у Српској патријаршији да нема разлога „да се зазире“ од Европске уније (ЕУ), ако Европа поштује наш идентитет, културу и веру.

Патријарх Иринеј је најавио сусрет са председником Србије Борисом Тадићем, истичући да би држава и црква требало међусобно да се помажу.

„Ми смо једна целина и организам и требало би да помажемо једни друге. Држава да ради свој посао, а за цркву се зна које је њено поље рада“, рекао је Иринеј.

Патријарх је поновио да ће црква помагати државу у очувању Косова и Метохије и изразио наду да ће његово устоличење у Пећкој патријаршији, крајем априла, проћи без проблема.

„Ја се надам да ће бити довољно свести око одласка у центар наше цркве и да ће браћа са Косова схватити да то није никаква провокација и да се тим свечаним чином само наставља древна традиција устоличења наших патријараха“, рекао је патријарх Иринеј.

Према речима патријарха, договор о одласку на устоличење у Пећкој патријаршији, који је заказан за 25. април, тек предстоји са властима у Србији и онима који су надлежни за безбедност на Косову и Метохији.

Патријарх је оценио да је држава најпозванија да решава проблем проглашења независности Косова и помоћи српском народу на тој територији, али да црква треба у томе да јој помаже.

Српски поглавар је навео да је питање проглашења независности Косова „још у процесу“ и да је потребно да се нађе одговарајуће решење за све народе које тамо живе.

„Читава та земља је натопљена српском крвљу и по свему она припада нама, а неће нам сметати да делимо судбину са народима који су ту живели“, рекао је патријарх Иринеј и додао да то решење треба да омогући опстанак Србима на Косову.

Иринеј је оценио да би народ требало питати о евентуалном приступању Србије НАТО-у.

Упитан о доласку папе Бенедикта XVI у Ниш 2013. године, Иринеј је одговорио да је прослава Миланског едикта прилика да се представници цркава сретну и разговарају.

Ostavi poruku