Прије двије седмице оснивач интернет странице за дружење „Фејсбук“ Марк Зукерберг поручио је свијету да више нико не брине о заштити приватности што је изазвало буру протеста.

facebook-1Европска комисија данас је одговорила 24-годишњем милијардеру најавом планова за усвајање нових мјера за ову популарну интернет страницу.

Извршно тијело ЕУ изразило је забринутост да су постојеће мјере о заштити приватности из 1995. године када је интернет називан „аутопутем информација“ веома застарјела.

Европска комисија је данас када се прославља и Дан заштите података „упозорила да правила о заштити података морају бити обновљена да би одржали корак са технолошким промјенама како би се осигурало право на приватност.“

Позивајући се на нова овлаштења добијена Лисабонским уговором и правном основом Повеље о основним правима, Европска комисија је најавила да жели да „створи јасан, модеран сет правила“ која ће гарантовати висок ниво заштите личних података и приватности.

Европски комесар за правосуђе, основна права и држављанство Вивијан Рединг је помињући интернет странице „Фејсбук“, „Мајспејс“ и „Твитер“ најавила да ће током ове године бити извршена ревизија „Директиве о заштити података“ из 1995. године.

Ostavi poruku