Prije dvije sedmice osnivač internet stranice za druženje „Fejsbuk“ Mark Zukerberg poručio je svijetu da više niko ne brine o zaštiti privatnosti što je izazvalo buru protesta.

facebook-1Evropska komisija danas je odgovorila 24-godišnjem milijarderu najavom planova za usvajanje novih mjera za ovu popularnu internet stranicu.

Izvršno tijelo EU izrazilo je zabrinutost da su postojeće mjere o zaštiti privatnosti iz 1995. godine kada je internet nazivan „autoputem informacija“ veoma zastarjela.

Evropska komisija je danas kada se proslavlja i Dan zaštite podataka „upozorila da pravila o zaštiti podataka moraju biti obnovljena da bi održali korak sa tehnološkim promjenama kako bi se osiguralo pravo na privatnost.“

Pozivajući se na nova ovlaštenja dobijena Lisabonskim ugovorom i pravnom osnovom Povelje o osnovnim pravima, Evropska komisija je najavila da želi da „stvori jasan, moderan set pravila“ koja će garantovati visok nivo zaštite ličnih podataka i privatnosti.

Evropski komesar za pravosuđe, osnovna prava i državljanstvo Vivijan Reding je pominjući internet stranice „Fejsbuk“, „Majspejs“ i „Tviter“ najavila da će tokom ove godine biti izvršena revizija „Direktive o zaštiti podataka“ iz 1995. godine.

Ostavi poruku