Eutelsat Communications је потврдио техничку аномалију на свом W2 сателиту који је смјештен на 16° источно, а са којег емитује отприлике 400 канала међу којима су и БН САТ као и БН MUSIC.

eutelsat-1

Аномалија се догодила у сриједу увече око 21:00 сати по средњеевропском времену, а отклањање квара је још увијек у току.

У изјави за медије,  потпароли Еутелсата изјавили су да је инцидент под истрагом Еутелсата и произвођача сателита – фирме Thales Alenia Space.

„Предузете су хитне паралелне акције како би свим нашим клијентима који су погођени аномалијом био понуђен алтернативни сателитски капацитет“.

Квар ће засигурно бити додатна брига за Еутелсатов технички одјел који већ мјесецима муку мучи са овом позицијом. Наиме, у јануару 2009. године, замјенски сателит Eutelsat W2M који је требао замијенити W2 одбијен је од стране Eutelsata (односно, Eutelsat га је одбио преузети) након што је дошло до озбиљне техничке аномалије у орбити. Eutelsat је тада објавио да W2 има довољно ресурса да „издржи“ све до краја 2010. када би га требао наслиједити нови, модерни сателит Eutelsat W3B.

Ostavi poruku