Eutelsat Communications je potvrdio tehničku anomaliju na svom W2 satelitu koji je smješten na 16° istočno, a sa kojeg emituje otprilike 400 kanala među kojima su i BN SAT kao i BN MUSIC.

eutelsat-1

Anomalija se dogodila u srijedu uveče oko 21:00 sati po srednjeevropskom vremenu, a otklanjanje kvara je još uvijek u toku.

U izjavi za medije,  potparoli Eutelsata izjavili su da je incident pod istragom Eutelsata i proizvođača satelita – firme Thales Alenia Space.

„Preduzete su hitne paralelne akcije kako bi svim našim klijentima koji su pogođeni anomalijom bio ponuđen alternativni satelitski kapacitet“.

Kvar će zasigurno biti dodatna briga za Eutelsatov tehnički odjel koji već mjesecima muku muči sa ovom pozicijom. Naime, u januaru 2009. godine, zamjenski satelit Eutelsat W2M koji je trebao zamijeniti W2 odbijen je od strane Eutelsata (odnosno, Eutelsat ga je odbio preuzeti) nakon što je došlo do ozbiljne tehničke anomalije u orbiti. Eutelsat je tada objavio da W2 ima dovoljno resursa da „izdrži“ sve do kraja 2010. kada bi ga trebao naslijediti novi, moderni satelit Eutelsat W3B.

Ostavi poruku