Naslovna Bosna i Hercegovina Bošnjaci žele prikriti stanje u FBiH

Bošnjaci žele prikriti stanje u FBiH

1

Bošnjačke političke partije, insistirajući na stalnoj primjeni podataka iz popisa stanovništva provedenog u BiH 1991. godine, samo žele da prikriju današnje stvarno stanje u Federaciji BiH u kojoj Srba gotovo da i nema,

rekao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba.

„Predlažući zakon o osiguranju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samoupreve u BiH, utemeljen na popisu od prije 19 godina, SDA samo želi da zabetonira postojeće stanje u BiH“, istakao je Šaraba.

On je naglasio da bi prikazivanje stanja baziranog na nacionalnoj strukturi iz 1991. godne bilo loše za BiH, jer se u ovoj zemlji mnogo toga promijenilo za gotovo dvije decenije.

„Sada treba popisati i prikazati stvarno stanje u zemlji, međutim SDA to ne odgovara, jer oni žele da prikriju trenutno stanje u Federaciji BiH gdje apsolutno nema Srba, posebno u Sarajevu, ali i u drugim mjestima u FBiH. Ova stranka i zbog stanačkih interesa želi da prikaže stanje sasvim drugačijim od onog stvarnog“, rekaoje Šaraba za „Fokus“.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić rekao je da je ovaj prijedlog SDA još jedan u nizu apsurda, s obzirom da se ovim zakonom planira regulisati ravnopravnost konstitutivnih naroda i stvoriti princip nediskriminacije, zasnovane na nacionalnoj osnovi, a oni ne žele da prihvate zakon o popisu stanovništva u kojem bi se građani izjašnjavali o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

„Ako već smatraju da građani ne treba da se izjasne po etničkoj pripadnosti, onda čemu će zakon, koji treba da reguliše proporcionalnu zastupljenost Srba, Hrvata i Bošnjaka u organima uprave i lokalne samouprave“, rekao je Dokić.

Prema njegovim riječima, ovdje nije riječ o tome da se postigne stepen demokratičnosti i evropskih standarda, jer da je to osnovni cilj onda bi SDA pristala na nacionalnu odrednicu u zakonu o popisu.

„Pretpostavljam da se ovdje radi o jednoj dugoročnoj strategiji, po kojoj oni žele jednog dana da u BiH budu svi Bosanci i da govore bosanskim jezikom, a to je previše prepoznatljivo da bi bilo prihvaćeno“ – podvukao je Dokić.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Paralmentarne skupštine BiH Zoran Koprivica kaže da je neshvatljivo da Bošnjaci u dvije zakonske regulative izražavaju dva različita interesa, jer po jednom žele da se zna koliko iznosi proporcionalna zastupljenost tri konstitutivna naroda, a po drugom se protive donošenju zakona o popisu stanovništva.

„Na jednoj strani potenciraju nacionalnu zastupljenost, a na drugoj se tome protive. Popis stanovništva je neophodan da bismo mogli da izrađujemo planove razvoja. Ne može SDA parcijalno posmatrati stvari i mislim da ćemo morati otvorenih karata o svemu razgovarati i moramo poštovati princip konstitutivnih naroda u BiH, koja je jedina moguća kao složena zemlja ravnopravnih naroda i entiteta, a svaka druga priča usmjerena je na ostvarivanje samo pojedinačnih interesa“, istakao je Koprivica.

Klub poslanika SDA uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o osiguranju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samoupreve u BiH koji bi se zasnivao na popisu iz 1991. godine.

Osnovni princip da se usvoji ovaj zakon jeste da se osigura ravnopravnost konstitutivnih narada i princip nediskriminacije, navodi se u Prijedlogu zakona.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version