Бошњачке политичке партије, инсистирајући на сталној примјени података из пописа становништва проведеног у БиХ 1991. године, само желе да прикрију данашње стварно стање у Федерацији БиХ у којој Срба готово да и нема,

рекао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Слободан Шараба.

Slobodan-Saraba-1„Предлажући закон о осигурању пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоупреве у БиХ, утемељен на попису од прије 19 година, СДА само жели да забетонира постојеће стање у БиХ“, истакао је Шараба.

Он је нагласио да би приказивање стања базираног на националној структури из 1991. годне било лоше за БиХ, јер се у овој земљи много тога промијенило за готово двије деценије.

„Сада треба пописати и приказати стварно стање у земљи, међутим СДА то не одговара, јер они желе да прикрију тренутно стање у Федерацији БиХ гдје апсолутно нема Срба, посебно у Сарајеву, али и у другим мјестима у ФБиХ. Ова странка и због станачких интереса жели да прикаже стање сасвим другачијим од оног стварног“, рекаоје Шараба за „Фокус“.

Посланик ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранко Докић рекао је да је овај приједлог СДА још један у низу апсурда, с обзиром да се овим законом планира регулисати равноправност конститутивних народа и створити принцип недискриминације, засноване на националној основи, а они не желе да прихвате закон о попису становништва у којем би се грађани изјашњавали о националној, вјерској и језичкој припадности.

„Ако већ сматрају да грађани не треба да се изјасне по етничкој припадности, онда чему ће закон, који треба да регулише пропорционалну заступљеност Срба, Хрвата и Бошњака у органима управе и локалне самоуправе“, рекао је Докић.

Према његовим ријечима, овдје није ријеч о томе да се постигне степен демократичности и европских стандарда, јер да је то основни циљ онда би СДА пристала на националну одредницу у закону о попису.

„Претпостављам да се овдје ради о једној дугорочној стратегији, по којој они желе једног дана да у БиХ буду сви Босанци и да говоре босанским језиком, а то је превише препознатљиво да би било прихваћено“ – подвукао је Докић.

Делегат СНСД-а у Дому народа Паралментарне скупштине БиХ Зоран Копривица каже да је несхватљиво да Бошњаци у двије законске регулативе изражавају два различита интереса, јер по једном желе да се зна колико износи пропорционална заступљеност три конститутивна народа, а по другом се противе доношењу закона о попису становништва.

„На једној страни потенцирају националну заступљеност, а на другој се томе противе. Попис становништва је неопходан да бисмо могли да израђујемо планове развоја. Не може СДА парцијално посматрати ствари и мислим да ћемо морати отворених карата о свему разговарати и морамо поштовати принцип конститутивних народа у БиХ, која је једина могућа као сложена земља равноправних народа и ентитета, а свака друга прича усмјерена је на остваривање само појединачних интереса“, истакао је Копривица.

Клуб посланика СДА упутио је у парламентарну процедуру Приједлог закона о осигурању пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоупреве у БиХ који би се заснивао на попису из 1991. године.

Основни принцип да се усвоји овај закон јесте да се осигура равноправност конститутивних нарада и принцип недискриминације, наводи се у Приједлогу закона.

Ostavi poruku