Američka agencija za istraživanje svemira NASA objavila je danas da je njen istraživački aparat „Spirit“ ostao zaglavljen u pijesku na površini Marsa i da su propali svi pokušaji da se izvuče iz zamke.

NASA-Spirit-1Vozilo se spustilo na površinu crvene planete prije nešto više od šest godina.

„Spirit“ se zaglavio u mekanom tlu u maju prošle godine i ostatak svog radnog vijeka provešće kao nepokretna naučna stanica.

Ovaj robotski aparat poslao je hiljade slika i pronašao dokaze o prisustvu vode na površini Marska u prošlosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Problemu doprinosi činjenica da su dva od šest „Spiritovih“ točkova pokvarena, pa je NASA priznala da bi svi dalji pokušaji da se vozilo izvuče iz pijeska bili bezuspješni.

Kontrola misije pokušaće da zaokrene vozilo kako bi na najbolji način iskoristilo sunčevu svjetlost i napunilo baterije uoči zimskih mjeseci.

Inženjeri navode da će se robot u aprilu automatski dovesti u stanje hibernacije i da će to potrajati do avgusta ili septembra, kada će ponovo biti dovoljno sunčeve svjetlosti za rad svih sistema.

„Spirit“ je jedno od dva istraživačka vozila koja su se spustila na Mars u januaru 2004. godine. Vozilo „Oportjuniti“ nastavlja da se slobodno kreće po površini crvene planete.

Ostavi poruku