Америчка агенција за истраживање свемира НАСА објавила је данас да је њен истраживачки апарат „Спирит“ остао заглављен у пијеску на површини Марса и да су пропали сви покушаји да се извуче из замке.

NASA-Spirit-1Возило се спустило на површину црвене планете прије нешто више од шест година.

„Спирит“ се заглавио у меканом тлу у мају прошле године и остатак свог радног вијека провешће као непокретна научна станица.

Овај роботски апарат послао је хиљаде слика и пронашао доказе о присуству воде на површини Марска у прошлости, преноси Би-Би-Си.

Проблему доприноси чињеница да су два од шест „Спиритових“ точкова покварена, па је НАСА признала да би сви даљи покушаји да се возило извуче из пијеска били безуспјешни.

Контрола мисије покушаће да заокрене возило како би на најбољи начин искористило сунчеву свјетлост и напунило батерије уочи зимских мјесеци.

Инжењери наводе да ће се робот у априлу аутоматски довести у стање хибернације и да ће то потрајати до августа или септембра, када ће поново бити довољно сунчеве свјетлости за рад свих система.

„Спирит“ је једно од два истраживачка возила која су се спустила на Марс у јануару 2004. године. Возило „Опортјунити“ наставља да се слободно креће по површини црвене планете.

Ostavi poruku