Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да Резолуција Европског парламента о БиХ није ништа неочекивано и да сматра да извјештачи нису били објективни.

Milorad-Dodik-6“Резолуција, наравно, има своју политичку тежину, али није обавезујући документ и БиХ, као чланица Савјета Европе, у сваком случају треба да са посебном пажњом види на који начин да, евентуално, прихвати и реализује неке од тих препорука“, рекао је Додик новинарима данас у Приједору гдје је отворио новоизграђени објекат подручне школе у Горњим Орловцима.

Додик сматра да је БиХ једино могућа оваква каква је сада, те да се многи са стране покушавају уплитати и показивати шта је потребно урадити како би БиХ изгледала као нормална земља.

“Дејтонски капацитет и баланс који је успостављен не може да буде промијењен без обзира на жеље разних који покушавају да га оспоравају, подржавајући управо оне који желе да БиХ централизују и на други начин преуреде“, рекао је Додик.

Он сматра да се подржавањем таквих концепције жели, на неки начин, да се проблематизује БиХ.

“Видљиво је да БиХ задржава стабилност, да нема угрожавања безбједности. Има политичких проблема, али са њима се суочавају и много озбиљније и јаче земље“, рекао је Додик, додајући да је добро дошао свако ко је добронамјеран, јер они други само усложне ситуацију у БиХ и направе више штете него користи.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да Република Српске поштује одлуке високог представника, али не законе које високи представник нема право наметати.

“У Резолуцији нису споменути закони, него одлуке. Одлуке може да донесе и мјесна заједница, а законе само законодавни органи, а то није високи представник“, нагласио је Додик.

Он је рекао да високи представник нема право да доноси законе ни у складу са Дејтонским споразумом, ни у складу са Бонским овлаштењима нити у складу са резолуцијама Савјета безбједности.

“Све одлуке високог представника у РС су до сада поштоване и остаћемо при томе да одбијамо било какво наметање закона“, поручио је премијер Додик додајући да је и међународна заједница свјесна да високи представник не може наметати законе.

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је јуче у Стразбуру резолуцију о функционисању демократских институција БиХ којом се изражава забринутост за будуће поступке РС у погледу подривања институција БиХ и оспоравања надлежности високог представника.

Ostavi poruku