Комисија за утврђивање начина утрошка донаторских средстава, која су у БиХ пристигла послије 1995. године, настави ли овим темпом, тешко да ће икада утврдити, гдје је нестало више од 20 милијарди КМ намијењених обнови БиХ – изјавио je члан Комисије и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић.

Dolari-1„Добро је позната прича о милионима марака и долара који су у БиХ пристизали из арапских земаља. Није тајна да постоје и бројне потврде, често писане и на обичном папиру, којима се потврђује да су дотичне особе из самог врха СДА и тадашње ратне власти у Сарајеву преузимале стотине хиљада долара од разноразних наводних хуманитарних организација, а те паре касније су трошене за набавку наоружања и војне опреме“, рекао је Јовичић за „Фокус“.

„Фокус“ наводи да Јовичићеве ријечи потврђује и обимна документација, која је у посједу овог листа, а из које се, тврди лист, јасно види на који начин је преузиман новац од страних донатора, али и како је подијељен унутар политичког и војног врха тадашње Републике БиХ.

Бањалучки дневни лист пише да је једна од тих потврда настала у Загребу 8. октобра 1992. године, а њом се потврђује да је Хасан Ченгић, тадашњи главни логистичар Армије РБиХ, предао 400.000 америчких долара Жељку Кнезу, садашњем савјетнику хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Новац је, обазложено је у том руком писаном документу који је данас објавио „Фокус“, намијењен за набавку наоружања за потребе Окружног штаба региона Тузла Армије РБиХ.

Лист наводи да се Комшићев савјетник јуче није одазвао на телефонске позиве новинара овог листа и да је остало нејасно на шта је конкретно тај новац потрошен и од кога је Кнез куповао наоружање за потребе Армије РБиХ у периоду када је већ увелико на снази био ембарго на увоз оружја.

„Хасан Ченгић, кога добри познаваоци овдашњих прилика одавно називају сивом еминенцијом и једним од најутицајнијих бошњачких политичара, издао је неколико дана касније још једну потврду, на основу које је извјесном добављачу у Загребу плаћено 40.000 тадашњих њемачких марака за набавку 10.000 пари рукавица за потребе Армије РБиХ“, пише „Фокус“.

Лист додаје да се Ченгићево име нашло и на потврди, направљеној у Бечу 25. јуна 1993. године, којом се потврђује да је он лично преузео пола милиона марака од оснивача и дугогодишњег директора наводне хуманитарне организације Агенција за помоћ Трећем свијету (ТWРА), Ел Фатиха ал-Хасанеина.

„Тај новац, наводи се у потврди, намијењен је за потребе међународне заједнице. Остало је неразјашњено какве потребе и ко се, у ствари, крио иза термина `међународна заједница`“, пише „Фокус“.

„Фокус“ је објавио и лист папира са ознаком „Хилтон“, а на коме пише потврда да је 22. августа 1993. године у главном граду Аустрије тадашњи предсједник Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић од Ел Фатиха ал-Хасанеина преузео 60.000 КМ у „сврху потреба у Загребу“.

Ostavi poruku