Мајстори у копирању фирмираних производа успели су да направе копију и, ни мање ни више, него највећег Интернет претраживача „Гугла“. Google-1Америчка компанија недавно је запретила да ће се због сајбер напада и наметнуте цензуре, повући из Кине.

Копија највећег светског Интернет претраживача „Гугла“, који је пре две седмице запретио да ће се повући из Кине због сајбер напада и обавезе да цензурише претраживање, увелико „крстари“ том државом, известили су кинески медији.

У земљи чувеној по копијама познатих светских брендова, укључујући одећу славних креатора, ланце кафетерија и ДВД издања, појавила се 14. јануара и копија „Гугла“ на адреси goojje.com, објавио је дневник „Хенан“.

Назив кинеског претраживача – „Гуђе“ представља игру речи: „ђе“ на кинеском значи „старија сестра“, док „гле“ (последњи слог у речи „google“) звучи као „старији брат“, навео је Ројтерс.

„Сестра би била врло срећна када би брат одустао од идеје о одласку и остао“, наведено је на веб-сајту кинеског претраживача, чији је лого веома сличан „Гугловом“.

Челници „Гугла“ пре две седмице запретили су да ће се повући из Кине и затворити представништво у тој земљи, после „софистицираних сајбер напада“ чије су главне мете били борци за људска права.

Америчка компанија није за нападе директно оптужила Пекинг, али је поручила да више „није спремна да филтрира претрагу у Кини“, мада то, како је пренео Ројтерс, и даље чини.

Претраживање Интернета преко „Гуђеа“ даје сличне резултате као преко „Гугла“, што, како је пренела британска агенција, показује да и овде постоји цензурисање садржаја које кинеске власти сматрају осетљивим.

Према извештају „Хенана“, „Гуђе“ је творевина једне студенткиње из провинције Гуангдонг, на југу Кине.

Ostavi poruku