Најновији преговори о уједињењу Кипра врло лако могли би да пропадну, преноси „Гардијан“ упозорење званичника кипарских Турака.

Kipar-mapa-1Кипар би, истичу ти званичници, могао да заврши као својевремено Чехословачка – да се распадне на двије одвојене државе, ако Велика Британија и њени међународни партнери не предузму одлучне кораке прије него што тврдокорни политичари у априлу, као што се очекује, побиједе на изборима.

Преговори, започети још 2008, настављају се данас, но многи страхују да би дијалог између лидера кипарских Грка и Турака могао врло брзо да буде прекинут, јер и даље постоји велики јаз по питању рјешавања проблема безбједности, имовине и територијалних права, пише „Гардијан“.

Упозорење је услиједило пред почетак нове рунде преговора о уједињену острва, за које се страхује да су на ивици неуспјеха.

Преговори, који су почели 2008. године, настављају се сутра, али расте бојазан да је дијалог лидера кипарских Турака Мехмета Али Талата и лидера Грка Деметриса Христофијаса на ивици пропасти.

Кипарски Турци су песимисти када је ријеч о преговорима, а око 85 одсто вјерује да је споразум недостижан, резултати су недавних истраживања.

„Не разумијем зашто Британија не учини више. Британија, бивша колонијална сила, зна добро шта се тамо догодило“, каже Хусеин Озгургун, министар иностраних послова самопрокламоване Турске Републике Сјеверни Кипар, додајући да је Британија веома снажна земља и да има утицај.

Кипар је подијељен по етничким и религијским линијама од 1974. године, када су турске трупе изврђиле инвазију након покушаја грчког пуча.

Британија, САД, Турска и ЕУ подржавају поновно уједињење острва, односно план који је сличан плану из 2004. године тадашњег генералног секретара УН Кофија Анана.

Међутим, покушаји да се ријеше проблеми безбједности, имовине, управљања и територије остали су без успјеха.

Сјеверни Кипар једино је признала Турска, док је грчки дио острва Република Кипар чланица УН, а примљена је и у ЕУ као влада цијелог острва 2004. године.

Очекује се да ће лидер кипарских Турака Талат, који се залаже за уједињене острва, изгубити на предсједничким изборима у априлу од свог националистичког премијера Дервиша Ероглуа, који је недавно упозорио да је вријеме за преговоре истекло.

Христофијас, који такође подржава уједињење, под великим је притиском опозиционих политичара, Кипарске националне гарде и архиепископа Грчке православне цркве Хризостом Други на Кипру да не попусти.

„Турска покушава да задржи преговоре, али све ће бити условљено понашањем Европе према европским аспирацијама Анкаре“, каже Ахмет Созен, политички аналитичар у сјеверном Кипру.

„Прије или касније, Турска може да каже Ероглу да иде и покаже своје право лице, а његово право лице је подјела, слично као у Чехословачкој“, рекао је Созен.

Оздил Нами, специјални представник Талата на разговорима рекао је да Ероглу жели рјешење двије државе и да он говори о баршунастој револуцији.

Он је упозорио да би такав приступ могао да упропасти преговоре уз констатацију да у Европи постоји генерално мањак разумијевања ситуације на Кипру.

„Британија има важну одговорност да просвијетли друге земље ЕУ, ми очекујемо више“, рекао је Нами.

Велика Британија појачала је учешће са премијером Гордоном Брауном који је прошле седмице телефоном звао Талата, Христофијаса и турског премијера Реџепа Тајипа Ердоана да изрази подршку преговорима.

Британија се нада да би евентуални споразум двије стране о подјели власти, управљању и питањима везаним за ЕУ могао бити одскочна даска за напредак у другим питањима.

Браун је лично разговарао са Талатом у Лондону прошлог мјесеца, што су осудили кипарски Грци, мјесец дана након сусрета са Христофијасом.

ЕУ, такође, појачава притисак са посјетом њеног новог предсједника Хермана ван Ромпеја прошле седмице.

Уколико се сутра оствари напредак генерални секретар УН Бан Ки Мун могао би посјетити острво наредног мјесеца.

Ostavi poruku