Ozloglašeni saradnik Sadama Huseina poznat pod nadimkom “Hemijski Ali“ pogubljen je danas, nakon što mu je sud prošle sedmice izrekao četvrtu smrtnu kaznu zbog zločina nad Kurdima, saopštila je iračka Vlada.

Ali-Hasan-Al-Madzid-1„Osuđeni Ali Hasan al Madžid danas je pogubljen vješanjem“, izjavio je Vladin portparol Ali al Dabag.

Madžid je bio osuđen zbog hemijskog napada na Kurde u mjestu Halabja, gdje je 1988. godine ubijeno oko 5 000 ljudi. Sud je 17. januara izrekao četvrtu smrtnu kaznu Al Madžidu zbog zločina nad Kurdima.

Kao blizak rođak Sadama Huseina, Madžid je postao poznat po korištenju otrovnog gasa u brutalnoj kampanji bombardovanja i masovnih deportacija u kojima je tokom osamdesetih ubijeno oko 182 000 Kurda.

Poput Sadama, Madžid je rođen u sjevernom gradu Tikritu. On je spadao u grupu najtraženijih osoba bivšeg iračkog režima u vrijeme međunarodne invazije na Irak 2003. godine. Madžid je uhapšen u avgustu te godine.

On je bio Sadamova desna ruka i član Revolucionarnog komandnog savjeta. U martu 1987. godine, vladajuća stranka Bas postavila ga je za šefa državnih službi u kurdskoj oblasti na sjeveru Iraka, uključujući policijske, vojne i milicijske službe.

Ostavi poruku