Озлоглашени сарадник Садама Хусеина познат под надимком “Хемијски Али“ погубљен је данас, након што му је суд прошле седмице изрекао четврту смртну казну због злочина над Курдима, саопштила је ирачка Влада.

Ali-Hasan-Al-Madzid-1„Осуђени Али Хасан ал Маџид данас је погубљен вјешањем“, изјавио је Владин портпарол Али ал Дабаг.

Маџид је био осуђен због хемијског напада на Курде у мјесту Халабја, гдје је 1988. године убијено око 5 000 људи. Суд је 17. јануара изрекао четврту смртну казну Ал Маџиду због злочина над Курдима.

Као близак рођак Садама Хусеина, Маџид је постао познат по кориштењу отровног гаса у бруталној кампањи бомбардовања и масовних депортација у којима је током осамдесетих убијено око 182 000 Курда.

Попут Садама, Маџид је рођен у сјеверном граду Тикриту. Он је спадао у групу најтраженијих особа бившег ирачког режима у вријеме међународне инвазије на Ирак 2003. године. Маџид је ухапшен у августу те године.

Он је био Садамова десна рука и члан Револуционарног командног савјета. У марту 1987. године, владајућа странка Бас поставила га је за шефа државних служби у курдској области на сјеверу Ирака, укључујући полицијске, војне и милицијске службе.

Ostavi poruku