Novi ambasdor Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov doputovao je danas u Kijev, što predstavlja znak otopljavanja bilateralnih odnosa.

Mikhail-Zurabov-1„Velika je čast i velika odgovornost za mene da predstavljam predsjednika i ruski narod u Ukrajini“, izjavio je Zurabov na ruskom i ukrajinskom jeziku po dolasku u Kijev, a prenosi agencija Interfaks.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev najavio je 19. janauara da će u Ukrajinu poslati ambasadora, koga je imenovao prije pet mjeseci.

Ova najava saopštena je dva dana nakon prvog kruga ukrajinskih predsjedničkih izbora kada je već bilo vidljivo da će iz trke ispasti predsjednik Viktor Juščenko.

Zurabov je obećao da će učiniti sve od sebe da razvije „važan“ potencijal bilateralnih odnosa, navodi isti izvor.

On mora da dostavi kopije svojih akreditiva ukrajinskom ministru inostranih poslova Petru Porošenku, navodi se u saopštenju ukrajinske diplomatije.

Rusko-ukrajinski odnosi konstantno su se pogoršavali od kada je 2005. godine na vlast došao Juščenko, vatreni pristalica pristupanju svoje zemlje u NATO, a koji je eliminisan iz predsjedničke trke, jer je zauzeo peto mjesto sa osvojenih 5,51 odsto glasova u provom krugu.

U drugom krugu predsjedničkih izbora 7. februara nadmetaće se bivši proruski premijer Viktor Janukovič sa 35,36 odsto i aktuelni premijer Julija Timošenko sa osvojenih 25 odsto glasova

Ostavi poruku