Tri snažne ekpslozije u centru Bagdada. Najmanje 36 mrtvih, 70 ranjenih. Napadi usledili svega nekoliko sati pošto je pogubljen „Hemijski Ali“, nekadašnji saradnik Sadama Huseina.

Irak-Bagdad-1Tri snažne ekplozije potresle su centar Bagdada, svega nekoliko časova pošto je izvršena smrtna kazna nad jednom od ključnih igrača u režimu Sadama Huseina, Hasanom al Mađidom, poznatijem pod nadimkom „Hemijski Ali“.

Najmanje 36 osoba je poginulo, a sedamdesetak ranjeno u u tri odvojene eksplozije, od kojih se jedna dogodila ispred hotelas „Šeraton“ na istočnoj obali reke Tigar i u blizini Zelene zone. Ta zgrada je već godinama sedište brojnih medijskih kuća i ne koristi se kao hotel.

Preostale dve eksplozije usledile su nekoliko minuta kasnije u blizini hotela „Vavilon“ i „Hamra“, koji su naročito popularni među stranim novinarima.

„Hemijski Ali“ je osuđen na smrt jer je odobrio upotrebu bojnih otrova protiv kurdskih pobunjenika tokom 1987-88. godine, kada je ubijeno oko 5.000 ljudi. U nastavku operacije, pošto se Kurdi nisu predavali, uništeno je oko 4.000 sela, dok se broj žrtava procenjuje na više od 150.000.

Očevici su naveli da se veliki oblak dima može videti na parkingu hotela „Šeraton“.

Prethodni veći napad u Bagdadu dogodio se 8. decembra, kada je u eksplozijama automobila bombi ubijeno više od 100 ljudi.

Ostavi poruku