Три снажне екпслозије у центру Багдада. Најмање 36 мртвих, 70 рањених. Напади уследили свега неколико сати пошто је погубљен „Хемијски Али“, некадашњи сарадник Садама Хусеина.

Irak-Bagdad-1Три снажне екплозије потресле су центар Багдада, свега неколико часова пошто је извршена смртна казна над једном од кључних играча у режиму Садама Хусеина, Хасаном ал Мађидом, познатијем под надимком „Хемијски Али“.

Најмање 36 особа је погинуло, а седамдесетак рањено у у три одвојене експлозије, од којих се једна догодила испред хотелас „Шератон“ на источној обали реке Тигар и у близини Зелене зоне. Та зграда је већ годинама седиште бројних медијских кућа и не користи се као хотел.

Преостале две експлозије уследиле су неколико минута касније у близини хотела „Вавилон“ и „Хамра“, који су нарочито популарни међу страним новинарима.

„Хемијски Али“ је осуђен на смрт јер је одобрио употребу бојних отрова против курдских побуњеника током 1987-88. године, када је убијено око 5.000 људи. У наставку операције, пошто се Курди нису предавали, уништено је око 4.000 села, док се број жртава процењује на више од 150.000.

Очевици су навели да се велики облак дима може видети на паркингу хотела „Шератон“.

Претходни већи напад у Багдаду догодио се 8. децембра, када је у експлозијама аутомобила бомби убијено више од 100 људи.

Ostavi poruku