Један 24-годишњи младић извучен је жив испод рушевина хотела у хаићанској пријестоници Порт-о-Пренсу, 11 дана након земљотреса, јавио је Би-Би-Си.  Младић је спашен само неколико сати након што је Влада Хаитија прогласила формални крај потраге за преживјелима.
Haiti-5Очевици су поздрављали узвицима одобравања насмијешеног Визмонда Ексантуса када се појавио на носилима изнад рушевина хотела „Наполи ин“.

Он је касније рекао новинарима да је преживио пијући кока-колу и једући грицкалице.

Спасиоцима је требало два и по сата да спасу Ексантуса, а вјерује се да се то никад не би догодило да један члан његове породице није пришао грчком новинару на улици и рекао да су чули звукове испод рушевина.

Грчки, француски и амерички тимови заједно су радили на спашавању младића који није повријеђен и у добром је здравственом стању.

Члан француског спасилачког тима Кристоф Рено рекао је да је право чудо да је младић преживио и да је спашен, додајући да је помогло и то што су рушевине изнад њега биле већином од дрвета, а не бетона.

Спашени младић рекао спасиоцима да су још четири особе биле затрпане са њим, али да су умрли прије неколико дана.

Портпарол УН Елизабет Бирс рекла је да је одлука Владе Хаитија да се оконча потрага била веома тешка, али да је то учињено на препоруку експерата.

Она је додала да ће већина спасилачких тимова сада напустити Хаити, иако ће неке екипе са тешком опремом остати да помогну у рашчишћавању рушевина и дистрибуцији помоћи.

Процјењује се да је око 1,5 милиона људи остало без крова над главом након разорног земљотреса јачине седам степени Рихтерове скале, који је погодио Хаити 12. јануара, док је око 200 000 погинуло.

Најмање 75 000 тијела сахрањено је до сада у масовне гробнице, док је велики број још увијек на улицама, саопштила је Влада Хаитија.

УН саопштиле су да је 130 000 људи пресељено изван Порт-о-Пренса чиме се ублажио притисак на пребукиране кампове у граду.

У међувремену, организатори хуманитарне акције „Нада за Хаитији“, предвођене америчким глумцем Џорџом Клунијем, прикупили су током телетона више од 57 милиона долара помоћи, што је рекорд овог телефонског вида прикупљања средстава.

Ostavi poruku