Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас изјавио је да БиХ још није испунила све услове из Мапе пута за укидање визног режима, додајући да су у смислу легислативе услови испуњени, али да технички има још посла.

Dimitris-Kourkoulas-1Он је рекао да је усвајање Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ крупан корак ка испуњавању услова, али да у овом тренутку не може да каже да су сви услови испуњени.

Куркулас је нагласио да експерти Европске комисије, који ће друге и треће седмице фебруара боравити у БиХ, могу донијети коначну оцјену о томе да ли је БиХ спремна за безвизни режим.

„Не бих желио ништа да прејудицирам, нити да узимам прерогативе експертске мисије. Тачно је да је остварен напредак, али да ли је то довољно, рећи ће експерти“, рекао је Куркулас за сарајевски „Дневни аваз“.

Лист наводи да је према документу, који је Интерресорна група Савјета министара БиХ за испуњавање услова крајем 2009. године доставила Парламентарној скупштини БиХ, остало неријешених још неколико техничких питања из Мапе пута до доласка контролне мисије.

Према истим извору, најкрупнији посао је именовање директора и замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, за које је конкурс у току. У наредним седмицама потребно је пронаћи и адекватно рјешење за 148 особа које траже азил у БиХ, а за које траје жалбени поступак на одлуку о неприхватању азила.

Потребно је и доношење неколико подзаконских аката из области граничне контроле, издавања докумената за избјегла лица, упутстава за контролу сумњивих трансакција и усвајање акционог плана за провођење Стратегије борбе против организованог криминала.

У току је инсталисање читача за биометријске пасоше, које мора бити завршено до краја јануара, при чему сваки гранични прелаз треба имати најмање по два оперативна читача.

Ostavi poruku