Одбацивши наводе да је била под непримјереним утицајем фармацеутске индустрије у вези са пандемијом и да је одговорна за пандемију новог грипа, СЗО тврди да су лабораторијске анализе показале да је вирус грипа А (Х1Н1) генетски и антигенски потпуно различит од других вируса грипа који циркулишу у свијетуSZO-1 и да су епидемиолошке информације, које су дале власти Мексика, САД и Канаде, потврдиле да постоји преношење зараза са човјека на човјека.

Клиничке информације, наводи СЗО, посебно оне из Мексика, указивале су да вирус може да изазове и тешко обољење и смрт.

У то вријеме извјештаји нису упућивали на пандемију, али када су ове информације разматране заједно, представљале су веома озбиљно упозорење и СЗО и другим органима одговорним за јавно здравље да треба да буду спремни за појаву пандемије А (Х1Н)1, указано је у изјави СЗО, коју преноси Министарство здравља Србије.

„У току развоја пандемије клиничари су идентификовали веома тежак облик примарне вирусне упале плућа, која је рапидно напредовала и често узроковала смрт код обољелих, што није уобичајени облик болести код сезонског грипа. Иако су овакви случајеви болести били релативно ријетки, били су тешко бреме на јединице интензивне његе“, навела је СЗО.

У саопштењу се наглашава да је географско ширење било изузетно нагло и да је до 29. априла 2009. године девет земаља обавијестило СЗО о лабораторијски потврђеним случајевима, а већ шест седмица касније, 11. јуна, у 74 земље и територије, што је у више од два свјетска региона СЗО.

„Ово географско ширење је разлог који је навео СЗО да позове на подизање нивоа пандемијске фазе и да на крају прогласи да је почела пандемија. До 1. јула прошле године, 120 земаља и територија је потврдило случајеве заразе новим вирусом грипа“, наводи СЗО оцјенивши да су описи пандемије као лажне погрешни и неодговорни.

У Женеви је јуче завршено 126. засједање Извршног одбора СЗО, у чијем раду је учествовао и министар здравља Србије Томица Милосављевић, на којем је разговарано и о пандемији вируса А (Х1Н1).

Предсједник Комитета за здравство Парламентарне скупштине Савјета Европе Волфганг Водарг изјавио је да пандемија новог грипа не постоји и да фармацеутска индустрија на основу тога профитира.

„Постоји велики утицај више научника који истовремено раде и за фармацеутску индустрију, и они нису хтјели да чују научнике који мисле другачије“, нагласио је Водарг.

На његов захтјев уторак ће у Стразбуру бити одржана јавна парламентарна дебата о управљању пандемијом грипа Х1Н1.

Ostavi poruku