Специјални представник ЕУ на Косову Питер Фејт изјавио је да ће се консултовати са Београдом о стратегији за интеграцију сјеверног дијела Косова у, како је рекао, косовски систем и да провођење стратегије не подразумијева наметнута рјешења, нити употребу силе.

Piter-Fejt-1„Наша намјера је да покушамо да грађанима тог дијела Косова пружимо боље животне услове и најбоље могуће јавне услуге. У том смислу ова стратегија ће повући и друге актере који су на терену и са којима ћемо покушати да дођемо до грађана сјевера. Основни принцип је да ћемо тражити прихватање и да ништа нећемо наметати, ако они хоће да прихвате нове услуге онда добро, а ако нема интереса онда ћемо поново размотрити нашу одлуку“, рекао је Фејт.

Он је навео да би, како је рекао, успостављање власти у том дијелу Косова могло потрајати и годинама.

„То може потрајати и дуже од мог боравка на Косову, тако да ћемо се консултовати са Београдом у вези сваког корака који планирамо да предузмемо у склопу стратегије“, рекао је Фејт за „Глас Америке“.

Он је навео да признање Косова није формални услов за улазак Србије у ЕУ, али да ће регионална сарадња бити један од услова.

„Можемо прихватити да Србија неће признати Косово, али мора постојати минимум сарадње на регионалном нивоу. То би се тицало трговине, трансмисије електричне енергије и треба Косову бити дозвољено да учествује у регионалним техничким аранжманима“, прецизирао је Фејт.

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је план о интеграцији и реинтеграцији сјеверног Косова у такозвану државу Косово за Србију асолутно неприхватљиво.

Уочи сједнице Савјета безбједности УН, Тадић је рекао да је један од разлога због којег учествује на овој сједници иступање Фејта испред цивилне канцеларије на Косову и Метохији.

„Фејт није први пут изнео у јавност оцене које дестабилизују ситуацију и које, по мом мишљењу представљају значајну опасност за све нас који живимо на простору Западног Балкана и за све нас који покушавамо да решимо на миран и конструктиван начин употребом права и дипломатије читаву ситуацију и проблеме везане за будући статус Косова и Метохије“, рекао је Тадић.

Ostavi poruku