Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изјавила је да Балкан остаје предмет забринутости за ЕУ, посебно када је у питању ситуација у БиХ.

Ketrin-Eston-1„Оно због чега сам забринута је понајприје како да будемо сигурни да остајемо на курсу изградње државе, да останемо на том путу да подржимо БиХ, и да поред тога осигурамо да будућност те земље буде поред ЕУ и да она на крају буде дио ЕУ“, навела је Ештонова.

Она је рекла да је развој у БиХ једна од тема на коју посебно обраћа пажњу од како је преузела функцију шефа дипломатије ЕУ и додала да подршка свим заједницама у БиХ треба да буде таква да буду подједнако успјешне.

„Једна од тема на коју посебно обраћам пажњу је како да подржимо развој у БиХ, препознајући пулс различитих заједница, док се оне припремају за сљедеће изборе у октобру ове године и да грађанима покажемо користи које могу добити од стране ЕУ, када већ говоримо о том развоју у БиХ“, рекла је Ештонова за „Дојче веле“.

Она је навела да је, поред актуелног Хаитија и осталих глобалних тема, на свом првом сусрету са генералним секретаром УН Бан Ки Муном успјела да разговара и о ситуацији на Балкану и БиХ.

Ostavi poruku