Новоизабрани патријарх српски Иринеј данас је устоличен у Саборној цркви у Београду.  Устоличење досадашњег епископа нишког Иринеја као 45. патријарха Српске православне цркве (СПЦ) обављено је на крају свете архијерејске литургије,

коју је предводио новоизабрани патријарх, а наизмјенично су служиле владике СПЦ.

Irinej-Niski-2Након литургије и причешћа, митрополит црногорско-приморски Амфилохије уручио је новом патријарху српском Иринеју панагију патријарха, жезло – као симбол власти и бијелу камилавку, узвикујући „достојан“.

У току је обраћање јавности Његове светости патријарха српског Иринеја.

Чину устоличења новоизабраног архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Иринеја, присуствовале су бројне делегације и званичници, међу којим су премијери Србије Мирко Цветковић, Републике Српске Милорад Додик, предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић- Дејановић, престолонасљедник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, бројни министри у Влади Србије и посланици.

Присутни су били и београдски надбискуп Антон Хочевар, реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, као и представници других цркава и вјерских заједница.

Досадашњи епископ нишки Иринеј јуче је на Сабору СПЦ у Београду апостолским жријебом изабран за 45. патријарха.

Према уставу СПЦ свечано устоличење српског патријарха биће одржано и у Пећкој патријаршији, историјском сједишту СПЦ, на Косову и Метохији, а датум ће бити утрвђен накнадно.

Нови патријарх СПЦ рођен је у селу Видова код Чачка 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. Његово световно име је Мирослав Гавриловић.

По завршетку гимназије завршио је Богословију у Призрену и Богословски факултет у Београду. Постдипломске студије завршио је у Атини.

Замонашен је у октобру 1959. године у манастиру Раковица. Од стране Његове светости патријарха Германа, примио је монашки чин, добивши монашко име Иринеј. За епископа нишког изабран је 1975. године.

Његова светост патријарх српски Павле упокојио се 15. новембра прошле године на Војно-медицинској академији у Београду.

Ostavi poruku