Турска полиција ухапсила је 120 припадника мреже Ал каида у великој антитерористичкој операцији, јавио је данас Би-Би-Си. Новинска агенција Анадолија јавила је да су припадници Ал каиде ухапшени у координисаним нападима прије зоре у 16 провинција.

Turska-policija-1Међу ухапшенима је и регрутни официр милитаната који је радио на универзитету у источном граду Ван, саопштила је полиција.

Агенција Анадолија јавља да је до акције дошло након што је полиција заплијенила документа са детаљима о активностима екстремних милитаната у Турској.

Током акције полиције пронађени су оружје, лажне личне карте и маскирне униформе, рекли су неименовани полицијски званичници.

Међу ухапшенима су и лидери ћелија Ал каиде у Турској, међу њима и лидер локалне групе у Вану Сердар Елбаси. Ова хапшења у неколико градова, укључујући Анкару и Истанбул, услиједила су након што су почетком седмице у Анкари ухапшена 33 припадника мреже Ал каида.

Према неким извјештајима ухапшени су умијешани у завјере за убисто турских војникау Авганистану и турске полиције.

Иако се мало зна о структури Ал каиде у Турској, вјерује се да је слаба.

Неколико турских чланова Ал каиде убијено је или ухапшено у сусједном Ираку, а за неке су зна да су обучавани у Авганистану.

Вјерује се да милитанти Ал каиде у Турској долазе из арапских земаља, Кавказа и централне Азије.

Терористички напади нису неуобичајени у Турској, али постоји велики број могућих починилаца. За неке се криве припадници Курдистанске радничке партије /ПКК/.

Екстремне љевичарске групе изводиле су нападе у прошлости, али се од недавно некативне.

Ал каида одговорна је за спорадичне нападе у Турској, као што су вишеструки бомбашки напади на британски конзулат, неколико банака и двије синагоге у Истанбулу 2003. године. У овим нападима погинуле су 63 особе, укључујући британског генералног конзула Роџера Шорта.

Иако је на челу земље партија АКП која се сматра исламистичком партијом, Турска се оштро противи сваком облику тероризма.

Постоје такозвани „џепови“ симпатизера џихадистичког ислама у неким дијеловима Турске, око 5 000 муслимана салафиста, али то ја мали број.

Турска је чланица НАТО и дугогодишњи савезник САД упркос дипломатским споровима око Ирана и Сирије.

Турске снаге безбједности сарађују са САД и ефикасне су у мониторингу активности исламских милитаната.

Ostavi poruku