У сукобу лесковачаких ратних ветерана са припадницима Жандармерије лакше су повријеђена четири ветерана, међу којима је и предсједник Штрајкачког одбора Душан Николић, као и сниматељ локалне телевизије Горан Стојиљковић.

Nis-demonstracije-1До сукоба је дошло након протеста који је одржан на градском тргу Широка Чаршија, након чега су ветерани кренули главном улицом у намјери да блокирају жељезничку пругу.

Између полиције и ветерана дошло је до гурања, а затим и физичког обрачуна.

Ветерани су успјели да пробију дупли кордон од око 300 припадника Жандармерије који су били под пуном опремом за разбијање демонстрација и блокирају међународну пругу Београд – Солун, на улазу у жељезничку станицу Лесковац.

Око 1 000 ветерана који су блокирали железнички саобраћај тврде да неће одустати од протеста све до испуњења њихових захтјева. Они траже да им држава исплати исту једнократну новчану надокнаду за учешће у рату на Косову и Метохији као и резервистима из Топличког округа који су у просјеку добили по 200.000 динара.

Бивши војни резервисти из Ниша, који су данас блокирали пругу на међународном коридору Ниш – Софија, најавили су да ће остати на прузи док им не буду исплаћене ратне дневнице.

Одлука о блокади пруге донесена је након краћег протеста на Тргу краља Милана у центру Ниша, а ветерани траже да им Влада исплати четири просјечне зараде за оне који су били на Косову и двије за оне ван Косова, односно око 130.000 и 65.000 динара.

Данас у подне протести су одржани у још двадесетак градова Србије у којима живи 38 000 ветерана бивше треће армијске области. Ветерани кажу да мирним протестима не могу ријешити своје проблеме и да не очекују да ће Влада прихватити њихове захтјеве.

На жељезничкој станици у Нишу кажу да је блокада пруге створила веклики проблем у организацији саобраћаја.
Путници из међународног воза који из Ниша за Софију полази у 13.35 превезени су аутобусом до Нишке бање па су другим возом наставили даље.

Остали возови чекају у станици, а неизвјесно је како ће саобраћати теретни возови уколико блокада буде настављена наредних дана

Ostavi poruku