Предсједник Владе РС Милорад Додик изјавио је да би грађани Српске на референдуму требало да се изјасне о томе да ли подржавају Дејтонски споразум

и да су све друге спекулације око тога злонамјерног карактера којима се жели направити посебна „међународна атмосфера“.
Milorad-Dodik-3Напоменувши да у вези са референдумом има низ спекулација, премијер Српске је објаснио да се у овом тренутку ради о усвајању Закона о референдуму, а вјероватно референдумско питање односиће се на то да ли народ подржава Дејтонски споразум.

„Мислим да ће одговор бити потврдан, а све друге спекулације у вези тога су злонамјерног карактера којима се жели направити посебна међународна атмосфера, што заиста није потребно“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Премијер Српске очекује да ће Закон о референдуму бити усвојен у првој седмици фебруара, након чега треба да прође одређену процедура, а друга фаза је утврђивање референдумског питања и његово расписивање.

Он је нагласио да је питање потврде Дејтонског споразума афирмација једног процеса који је успостављен прије петнаестак година и афирмација мировних рјешења на политички начин, који треба да се успоставе у БиХ, прије свега у РС.

На питање да ли референдумско питање у РС треба доводити у везу са рјешавањем косовског питања, Додик је рекао да РС има јасан став у вези са Косовом.

„Ми нисмо дали нашу сагласност да органи БиХ признају Косово, тако да БиХ није признала Косово и неће га признати све док Београд, односно Србија заједно са међународном заједницом и представницима косовских Албанаца не ријеши то питање“, објаснио је премијер Додик.

Према његовим ријечима, БиХ, односно РС и Косово се најчешће у спекулативним релацијама помињу и доводе у везу.

„Ми имамо своју одговорност, она је везана за Дејтонски споразум и уставе БиХ и РС и ми ћемо то поштовати“, нагласио је Додик.

На питање да ли би одлука о референдуму у РС могла да доведе до раскола са властима у Београду, Додик је рекао да власт у Београду има своју одговорност, а власт у РС своју.

„Ја сам одговоран за РС и понашам се онако како мислим да је најбоље за Српску. Добро је да координирамо и сарађујемо. Ми имамо веома добру сарадњу са властима у Србији у оквиру Споразума о специјалним односима и мислимо да ту сарадњу и наставимо“, нагласио је Додик.

Ostavi poruku