Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је, након свечаности устоличења у Саборном храму у Београду, да је то велики тренутак и велики дан за њега лично, а вјерује и за српски народ и Српску православну цркву (СПЦ), јер је, како је рекао, српски патријарх пред Богом увијек представљао историју свог народа, дијелио његову судбину, радост, али и трагедију.

Patrijarh-Irinej-1„У овом, најсвечанијем тренутак у мом животу, након тренутка када сам промисли Божијим и вољом Духа Светога овде хиротонисан за епископа славне Епархије моравичке, срце моје дрхти као лист јове када га ветар покреће. Моје је срце устрептало једном великом свешћу и сазнањем. Постављам питање, пре свега себи, а можда и онима који су ме изабрали да ли сам достојан овога високог звања и почасти, ове части и дара Божијега“, нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је додао да се овога тренутка његова мисао усмјерава према Богу, спаситељу и архипастиру који га је, како је рекао, добротом и милошћу својом наградио незаслуженим даровима.

„Знам да је то дело мислотиње и љубави Божије, али и дело Божије које обавезује и тражи достојан одговор и достојан живот по Хрису и његовом јеванђељу. Богу благодарим на његовом превеликом дару мени маленом. Обраћам се нашим светитељима из нашега рода са молитвом да не оставе слугу свога, следбенике своје из рода њиховога. Овакви какви јесмо ми смо њихови и они су наши“, истакао је Његова светост.

Успињање на висину, рекао је патријарх Иринеј, је тешко, али остати на висини је још теже, јер висина изазива и муње и громове, олује и вјетрове, а треба се задржати на тој висини.

„Али, зато понављам речи апостола Павла – све могу у Исусу Христу који ми моћ даје. Благодат Божија се даје и предаје у немоћи, а ја сам немоћан. Но, онај који ме је изабрао сигурно ће ми помоћи не само мени, него и цркви нашој да се угледам на наше велике претходнике владике и да следим њиховим путем“, рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да је Свети Сава зацртао пут – Христов, светосавски пут и да нема потребе да бирамо и тражимо којим путем да кренемо.

„Он нам је трасирао пут ка Христу, ка правди, ка истини и остаје нама само да се потрудимо колико то можемо и да их следимо“, поручио је патријарх Иринеј и додао да је патријарх само један од епископа Христовог Сабора.

Цјелину, рекао је патријарх Иринеј, чини Сабор и Сабор је снага, сила, благодат, црква.

„Надам се браћо архијереји да ћете ме подржати и помоћи у свим приликама којим нам живот наметне. Сви смо позвани да носимо крст, а наш крст је веома тежак. И зато нас Господ позива да ујединимо снаге и крст заједно носимо. Благодат је у нама и црква нам је једна, зато и у животу морамо бити једно“, нагласио је патријарх Иринеј.

Подсјетивши да након устоличења патријарх треба да изнесе и свој свети програм рада, Његова светост Иринеј изразио је очекивање да ће заједно са осталим епископима, како је рекао, благодатним силама Богом дарованим крмарити црквом Христовом.

„Са Христом и у Христу можемо све. Ми имамо много задатака, а можда један од првих је да сачувамо наше свето и мученичко Косово и помогнемо нашој држави која се труди и све чини да одбрани од оних који хоће да га приграбе. Црква мора помоћи у томе“, нагласио је патријарх српски Иринеј.

Његова светост је констатовао да је Косово једна од најсветијих обавеза.

„Косово је наша света земља, наш Јерусалим. Ако заборавимо Косово, заборавиће и нас Косово…Србија без Косова и свих светиња на Косову није Србија, као и што је тело лишено душе тако је и Србија лишена Косова без душе, ума и срце. То нам је велики задатак“, поручио је патријарх српских Иринеј.

Нагласивши да има још задатака о којима ће бити разговарано и договарано на Саборима СПЦ, патријарх српски Иринеј поручио да је јединство српског народа исконски задатак цркве у свим временима.

„Црква је увек чувала јединство свога народа, крепила га, снажила га и помагала да опстане и да се сачува до дана данашњег“, нагласио је Његова светост патријарх српски Иринеј и благословио вјернике и госте и Саборном храму у Београду.

Епископ нишки Иринеј устоличен је данас у Саборној цркви у Београду за 45. патријарха СПЦ, а знамења патријарха, панагију архиепископа (икону), жезло и бијелу пану (капу) уручио му је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је био чувар трона СПЦ од смрти патријарха Павла 15. новембра 2009. године.

Епископ нишки Иринеј, који је предводио литургију, изабран је јуче на Сабору СПЦ за патријарха, а према црквеном уставу, патријарх се устоличава дан послије избора.

Ostavi poruku