Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Војислав Коштуница изјавио је данас да Србија треба да усвоји само једну резолуцију у којој ће изразити поштовање према невино страдилим и осудити све почињене ратне злочине.

Vojislav-Kostunica-1„Уместо неправедног раздвајања жртава и забијања ножа у леђа Републици Српској /РС/, неопходно је да Србија снажно подржи одлуку РС да се на референдумима изјашњава o свим битним питањима за будућност Српске“, рекао је Коштуница на сједници Главног одбора странке у Нишу.

Он је истакао да се актуелна власт сада спрема да, како је навео, подијели мртве и дискриминише невине жртве које су страдале током грађанског рата на простору бивше Југославије.

„Ми, међутим, имамо обавезу и пред Богом и пред људима да мртвима и невиним жртвама одамо почаст и искажемо поштовање, без обзира које име носе, које су вере и којој су нацији припадали. Тиме што су невино пострадали, они су заслужили да им се без разлике поклонимо и да без разлике осудимо злочин који је над њима почињен“, поручио је Коштуница.

Говорећи о уласку Србије у НАТО, Коштуница је рекао да је Србија војно неутрална држава и да одлуку о томе могу да донесу само грађани Србије на референдуму.

„Ми поручујемо садашњој власти да је Србија војно неутрална држава и да неће успети њен наум да спречи грађане да се на слободном и демократском референдуму изјасне да ли су да Србија уђе у НАТО пакт. Ова одлука припада српском народу и грађанима Србије и само они могу да одлучују о овом судбоносном питању за будућност земље“, оцијенио је Коштуница.

Он је критиковао власт због, како је навео, тешке економске и социјалне кризе, нарастајуће незапослености, необузданог и неконтролисаног задуживања земље, „уништавање производње, посебно пољопривреде, увозом“ и начина на који је спроведен реизбор судија.

Коштуница је поновио да је Статут Војводине „сепаратистички“ и да власт, како је рекао, непромишљеним и недосљедним пројектима регионализације умјесто равномјерног регионалног развоја омогућава и подстиче даље слабљење и комадање Србије.

Ostavi poruku