Предсједник Русије Дмитриј Медведев честитао је данас владики нишком Иринеју избор за патријарха Српске православне цркве (СПЦ), изразивши наду да ће он допринијети јачању „братских веза“ између руског и српског народа.

Dimitrij-Medvedev-1„Надам се да ћете, следећи пример патријарха Павла и бројних других Ваших претходника, дати значајан допринос јачању братских световних веза између руског и српског народа“, поручио је Медведев у честитки коју је објавио Кремљ.

Медведев је истакао да Његова светост патријарх српски Иринеј ужива „велики ауторитет“ међу вјерницима и посједује „велико искуство“.

Министар спољних послова Италије Франко Фратини навео је у честитки Његовој светости патријарху српском Иринеју да ће његова улога бити веома важна у годинама приближавања Европској унији, на путу на коме Србија има снажну подршку Италије – земље која, као и она сама, има европски идентитет.

Фратини је потврдио да ће Италија и он лично наставити да посвећује највећу могућу пажњу заштити и очувању културне и религиозне баштине СПЦ.

У име Светог синода Румунске православне цркве, свештенства, монаха и вјерника, владики Иринеју избор за новог патријарха српског честитао је и патријарх Румунске православне цркве Данијел.

„Надамо се да ће нам Господ помоћи да заједно сведочимо о православљу у Европи и у целом свету и доприносимо јачању братства и пријатељства између румунског и српског народа“, истакао је патријарх Данијел.

Избор за поглавара СПЦ Његовој светости патријарху српском Иринеју честитали су и потпредсједник Владе Србије Млађан Динкић, министар одбране Драган Шутановац и градоначелник Београда Драган Ђилас.

„Честитам Вам на избору за патријарха Српске православне цркве, уз искрену жељу да дуго будете на трону Светог Саве и уверен да ћете својом мудрошћу и благошћу срца свих верника испунити љубављу, милосрђем и праштањем према другима“, наводи се у Динкићевој честитки.

Шутановац је у име припадника Министарства одбране и Војске Србије и у своје лично име, новоизабраном патријарху упутио најсрдачније честитке изразивши увјерење да патријарх Иринеј својом мудрошћу и дјелима учинити да се досадашња врло успјешна сарадња Министарства одбране и Војске Србије са СПЦ настави и развија на обострано задовољство.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је у честитки изразио убјеђење да ће Његова светост патријарх српски Иринеј истрајати у намјери да сачува духовни и морални углед православља у Србији.

Епископ нишки Иринеј устоличен је данас у Саборној цркви у Београду за 45. патријарха СПЦ, а знамења патријарха, панагију архиепископа (икону), жезло и бијелу пану (капу) уручио му је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је био чувар трона СПЦ од смрти патријарха Павла 15. новембра 2009. године.

Епископ нишки Иринеј, који је предводио јутрошњу свету архијерјску литургију у Саборном храму у Београду, изабран је јуче на Сабору СПЦ за патријарха, а према црквеном уставу, патријарх се устоличава дан послије избора.

Ostavi poruku