Председник Србије Борис Тадић оценио на седници Савета безбедности УН-а да би 2010. могла бити година у којој ће за Косово и Метохију бити пронађено решење у складу са међународним правом.

Boris-Tadic-4

План о интеграцији севера Косова за Србију апсолутно неприхватљив, изјавио Тадић уочи седнице.

У говору пред Саветом безбедности УН, председник Србије Борис Тадић рекао је да се показало да је самопроглашена независности Косова била само још један од неуспешних покушаја да се наметну једнострана решења.

Председник Србије је на седници посвећеној ситуацији на Косову оценио да би 2010. могла бити година у којој ће за Косово и Метохију бити пронађено решење у складу са међународним правом и у правцу доприноса остварењу заједничких приоритета, као што је чланство у ЕУ.

Тадић је нагласио да је, у међувремену, неопходно да се до тренутка изношења мишљења Међународног суда правде на судије не врши притисак новим признавањима независности Косова.

„Онога тренутка када Међународни суд правде изнесе мишљење, имаћемо могућност да учинимо помак унапред. Сматрамо да је дијалог најефикаснији начин да се дође до одрживог решења – општеприхватљивог и одрживог исхода, који неће безобзирно жртвовати заједничке геостратешке приоритете да би се изашло у сусрет једностраним захтевима и интересима“, рекао је Тадић.

У међувремену, УН, према Тадићевим речима, морају остати незаобилазни фактор мира и стабилности на Косову и Метохији.

Тадић затражио доследно спровођење обавеза

Председник Србије је затражио да се обавезе које је на себе преузео Савет безбедности по питању Косова доследно испуне, и да се на терену спроведу сва договорена решења – од Резолуције 1244 до плана у шест тачака генералног секретара УН.

Једно од питања регулисаних тим документима је наступ УНМИК-а у међународним форумима, подсетио је Тадић, и додао да је за Србију једини прихватљив начин да се глас администрације у Приштини чује на мултилатералним скуповима управо уз посредовање УНМИК-а.

Србија, такође, како је додао, сматра да улога Кфора у очувању безбедности на Косову и Метохији не сме бити умањена, а то се посебно односи на заштиту српских манастира и других верских објеката.

Осврћући се на локалне изборе на Косову, прошле јесени, које је расписала администрација у Приштини, Тадић је рекао да су они били потпуно нелегитимни, будући да нису одржани у складу са Резолуцијом 1244, већ на основу плана Мартија Ахтисарија који нема подршку Савета безбедности УН.

„Под задатим околностима било је немогуће да Србија подржи изборе јер било је јасно да нема услова да велика већина косовских Срба на њима учествује“, рекао је Тадић, и изразио жаљење због тога што та чињеница није констатована у најновијем извештају генералног секретара УН.

Косовски министар спољних послова Скендер Хисени изјавио је да Косово одбија нове преговоре о статусу са Србијом, оценивши да је косовска независност неповратна.

Хисени је на седници Савета безбедности рекао да је Приштина спремна да унапреди односе са Србијом, али да дијалог може да се оствари само као дијалог између две независне и суверене земље.

Тадић: Изјава Хисенија разочаравајућа

Председник Србије Борис Тадић оценио је током дебате у Савету безбедности УН као веома разочаравајућу и шокантну изајву министра спољних послова Косова Скендера Хисенија да би „преговори о статусу Косова изазвали нови сукоб“.

„То је веома чудно схватање дијалога и преговора. По мом мишљењу то је директна претња,“ поручио је Тадић.

„Ово је недопустиво и показује дестабилизујуће последице политике привремених власти. Ми сви трпимо последице погрешне политике наших лидера 1990 -их и због тога ми је жао, а сви који користе те аргументе поново дестабилизују регион „, указао је Тадић.

Током излагања у СБ УН Хисени је рекао да Косово одбија нове преговоре о статусу са Србијом, оценивши да је косовска независност неповратна.

„Одбијамо сваки захтев за нове преговоре. Такви позиви долазе од људи, који или не познају ситуацију, или од оних који активно траже да се створи неред у региону. Нови преговори би могли да створе нови конфликт у региону, и косовска независност је неповатна“, рекао је Хисени.

Осврћући се на ситуацију у покрајини и посебно на изборе 15. новембра, Тадић је указао да је у провом кругу избора гласало само 6,022 од 100,000 Срба колико их живи на Косову, односно свега 6 одсто.

Говорећи о ситуацији у вези са снабдевањем струјом, Тадић је рекао да је ЕПС обезбедио струју за обичне људе који живе на северу Косова зато што је КЕК обуставио снабдевање струјом и то тек после тог потеза КЕК-а.

Председник Србије је изразио наду да је могуће наћи практично решење и деполитизовати ово питање.

Тадић је искористио прилику да се захвали 127 земаља које поштују принципе Повеље УН тиме што не признају Косово.

Покушавши да у дебати одговори председнику Србије, Хисени је навео да би Приштина и Београд требало да помогну једни другима у европским и НАТО интеграцијама, поновивши став да нови преговори о статусу нису могући.

„Косово је усмерено ка миру и дијалогу са свим суседима и ми смо последња земља на свету која жели неред и дестабилизацију. Међутим, српска влада се меша у питања Косова и овакво мешање дестабилизује регион“, навео је Хисени.

Неприхватљив план о северу Косова

Уочи седнице Савета безбедности, председник Тадић рекао је за Радио-телевизију Србије да је план о интеграцији севера Косова за Србију апсолутно неприхватљив.

Тадић је рекао да је један од разлога због којег учествује на седници Савета безбедности последње иступање Питера Фејта испред цивилне канцеларије на Косову и Метохији.

Фејт није први пут изнео у јавност оцене које дестабилизују ситуацију и које, по мом мишљењу представљају значајну опасност за све нас који живимо на простору Западног Балкана и за све нас који покушавамо да решимо на миран и конструктиван начин употребом права и дипломатије читаву ситуацију и проблеме везане за будући статус Косова и Метохије, рекао је председник Тадић.

„Оно што наши грађани треба да знају, као и међународна јавност, а то ћу још једном поновити овде у Њујорку, да канцеларија високог представника, ни сам Питер Фејт, не раде унутар мандата Уједињених нација, нити је план Мартија Ахтисарија план који је Савет безбедности потврдио, нити донео на својим заседањима“, рекао је Тадић.

У том контексту једино оно што је примењено од стране УН може бити делотворно на Косову и Метохији, а план о интеграцији и реинтеграцији северног Косова у тзв. државу Косово апсолутно је за Србију неприхватљиво, оценио је Тадић.

Разговор о Месићевим изјавама

Председник Србије је уочи седнице СБ обавестио генералног секретара Бан Ки-муна о изјави председника Хрватске Стјепана Месића да би употребио војску у случају да Република Српска распише референдум о отцепљењу.

„Намера Србије је да упозори да опасне речи и изјаве нису добродошле у регионалном политичком говору. Србија не жели да поремети своје билатералне односе са Хрватском и верујемо да са новим председником и владом Хрватске можемо постићи конструктиван дијалог и решити низ отворених питања која се тичу наших сународника у тој земљи, заштите културног блага“, истакао је Тадић.

Према његовим речима, Србија ће наставити конструктиван дијалог са Хрватском, али званични Београд има „одговорност да упозори на изјаве које долазе из других земаља“.

Бан Кимун позива на флексибилност

Петнаесточлано тело разматра редовни тромесечни извештај шефа УН Бан Ки-муна, на првој седници на којој о стању на Косову расправља и пет нових несталних чланица, укључујући Босну и Херцеговину, Либан, Нигерију, Бразил и Габон.

Генерални секретар УН је позвао Београд и Приштину да оставе по страни расправе о статусу, зарад побољшања регионалне сарадње.

Бан Кимун је, такође, упозорио да лидери косовских Албанаца и даље игноришу његовог специјалног представника, Ламберта Занијера. Први човек светске организације наводи да је ситуација на том пољу, ипак, мало боља него пре три месеца, пошто се шеф УНМИК-а, у међувремену, али на маргинама међународних скупова, по једном састао са председником и премијером Косова, Фатмиром Сејдиуом и Хашимом Тачијем.

Иако је и овај извештај првог човека светске организације написан пажљиво бираним дипломатским језиком, Бан је још једном упозорио на хроничан недостатак напретка у решавању кључних питања која се тичу косовских Срба, попут повратка прогнаних или решавања питања културног наслеђа.

Генерални секретар УН позвао је Србију и Косово на флексибилност, како би дефинисали начин учешћа Косова у регионалним и међународним механизмима и форумима, што је неопходно за економски и демократски развој и дугорочну стабилност региона.

„УНМИК остаје привржен олакшавању ангажовања свих страна како би се пронашла практична решења за питања од заједничког интереса. Упркос сарадњи страна, показало се да је тешко постићи договор у областима као што су правосуђе, царина и културна баштина“, наводи се у извештају шефа УН.

Ostavi poruku