Велика Британија подигла ниво опасности од терористичког напада. Нема обавештајних података да напад заиста и следи, У Лондон следеће недеље стижу Хамид Карзаи и Бан Ки Мун.

Engleska-policajac-1Потпуно неочекивано, Велика Британија подигла је ниво опасности од терористичких напада са „значајног“ на „озбиљан“, што, практично, значи да је такав развој догађаја врло вероватан, рекао је британски министар унутрашњих послова Алан Џонсон.

Овакав развој догађаја узбурковао је духове у Британији, која се већ годинама сматра могућим метом радикалних исламиста, али је Џонсон донекле ретерирао рекавши да „нема директне потврде да ће се напад заиста и десити“.

Подизање нивоа безбедности, на само степен испод критичног, дошло је у зао час за владе Гордона Браунаа чија се влада суочава са незгодним питањима везаним за смањивање буџета за борбу против тероризма ван граница Британије, јер су променом курса фунте обавештајци остали без око 110 милиона евра намењених акцијама у Пакистану и Авганистану.

Не би ли донекле смирили јавност, најпознатији британски шпијуни, славни МИ5, саопштили су да „прате око 2.000 особа за које се сумња да су умешани у планирање терористичких напада, као и 30 акција за које се сумња да би могле бити окончане неком врстом напада“.

Иако нема никаквих прецизнијих информација плановима радикалних исламиста, или Ал каиде, ниво опреза подигнут је мање од недељу дана пре него што ће Браун угостити шефа УН Бан Ки Муна, америчку државну секретарку Хилари Клинтон и председника Авганистана Хамида Карзаија на конференцији о борби против тероризма.

Бризански „Телеграф“ напомиње да је овакав потез владе прилично индикативан, јер се британски обавештајци јако ретко одлучују да информације од безбедносног значаја поделе са обичним смртницима, па нова упозорења ваља схватити озбиљно.

Радикални исламисти су јула 2007. године извели четири истовремена бомбашка напада у Лондону и том приликом су погинуле 54 особе, укључујући и четворицу самоубица, док је око 700 људи рањено.

Ostavi poruku