Усвајање посебне резолуције о Сребреници представљаће велику и непоправљиву грешку и значиће напад на опстанак Републике Српске, поткопавање њене садашње борбе за будућност и шамар за више од 30 000 Срба погинулих током њеног стварања, наводи се у апелу који је данас упутила невладина организација „Српски сабор Двери“.

dveri-srpske-1„Подсећамо да су такву идеју јединствено осудили они који су о њој најпозванији да се изјасне: сви представници српског народа у Републици Српској“, истиче се у апелу Националне организације слободних људи „Српски сабор Двери“ упућеном српској јавности поводом актуелне иницијативе предсједника Србије Бориса Тадића у вези са усвајањем резолуције о Сребреници у Скупштини Србије.

„Српски сабор Двери“ сматра да је осуда сваког злочина, укључујући и ратни, потребна и неопходна.

„Међутим, извлачење једног јединог случаја из многобројних ратова на Балкану у 20. веку и његово претварање у антисрпски митски симбол о коме није дозвољено сазнати ни околности ни тачан број погинулих, нити било какву информацију ван званично наметнуте верзије догађаја, говори да се иза тога не крије потреба за осудом злочина већ најбаналнија политизација – утолико гора што манипулише људским жртвама“, каже се у апелу који су до сада потписале 52 српске невладине организације из Србије, РС, Црне Горе и расијања.

У апелу се наглашава да предвиђена резолуција „ствара дугорочну политичку хипотеку над државом Србијом и читавим српским народом, коме се истовремено у Хашком трибуналу намеће злочиначки идентитет и овим координисаним дјеловањем онемогућава свака будућа борба за националне интересе у региону и свијету у цјелини“.

„Не постоји ниједан једини разлог да Скупштина Србије усвоји такву резолуцију и да тиме навуче срамоту на читаву нашу државу и садашњу генерацију њених становника“, наводи се у апелу.

„Српски сабор Двери“ указује да се у историји није десило да један народ тако понизи своје национално достојанство и жртве.

„Посебно то не сме да учини народ над којим је у 20. веку учињен вишеструки геноцид о коме се још увек ћути, а уместо да историјско сећање и превенција геноцида постану темељ званичне спољне политике Србије, наши властодршци планирају да сопствени народ избришу из историје“, упозорава „Српски сабор Двери“.

„Српски сабор Двери“ апелује на власт да одустане од ове самоубилачке идеје, а на српску јавност да се подигне и одбрани своје достојанство и право на будућност српског народа и државе.

Апел су, између осталих, потписали Борачка организација РС, Удружење породица погинулих и несталих РС, Савез логораша РС, Удружење бораца ратова 90-тих Београд, Српско национално веће Косова и Метохије,         Свјетски сабор Срба и бројне друге невладине организације и удружења.

Ostavi poruku