Премијер Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да би половином фебруара могао да буде одржан референдум у Српској о томе да ли грађани подржавају Дејтонски мировни споразум.

Додик је новинарима рекао да ће референдум бити расписан у најбољем тренутку, када за то буде вријеме, додавши да се сада пред парламентом налази нови закон о референдуму, који ће бити усвојен у првим данима фебруара.

„Имајући у виду сложену структуру одлучивања код нас и чињеницу да постоји Вијеће народа, које има право вета, очекујемо да ће Бошњаци ставити вето на тај закон, што значи да ће он бити укључен у Уставни суд“, рекао је Додик.

Он је додао да је, након одобрења од Уставног суда, то потпуно уставан и регуларан закон, и слиједи расписивање одлуке о референдуму.

„Ако се не подигне вето, то би могло бити већ половином фебруара. Говорим хипотетички“, рекао је Додик.

Он је истакао да је референдум изборно демократско право народа, поновивши да на дневном реду РС није сецесија и разградња Дејтонског мировног споразума, већ његово јачање.

Додик је напоменуо да је Дејтонски мировни споразум оквир за укупну организацију БиХ, који је посљедњих година разним акробацијама, прије свега, неких представника међународне заједнице, битно угрожен.

„Република Српска је годинама уназад покушала да обезбиједи поштовање Дејтонског споразума и очигледно је да нисмо успјевали, тако да смо се одлучили да уђемо у процес расписивања референдума, који би требало да каже да ли народ у РС подржава Дејтонски споразум или не и да ли прихвата његово кршење, које у суштини значи укидање РС“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ни у једној резолуцији Савјета безбједности УН, ни у Дејтонском споразуму, а нити у такозваним бонским овлашћењима, не постоји овлашћење високог представника да доноси законе, због чега је учињено правно насиље промовисањем више од 300 закона у БиХ у свим периодима разних високих представника.

Коментаришући изјаву одлазећег хрватског предсједника Стјепана Месића о војној интеревенцији у случају расписивања референдума о издвајању РС из БиХ, Додик је рекао да је од тога далеко озбиљнија изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је прије двије године о могућности слања војске разговарао са Месићем.

Додик је, међутим, рекао да су сада много важније изјаве новог предсједника Хрватске Иве Јосиповића, који је, како је навео, апсолутно негирао ту могућност.

Говорећи о ратним дешавањима у Сребреници, Додик је рекао да је чињеница да је тамо почињен тежак злочин, али да сигурно није једини, истакавши да је на простору Сребренице, Братунца и других мјеста који су гравитирали заштићеној зони у три године побијено 3 500 Срба у акцијама комаданта сребреничких снага Насера Орића.

„Не бјежимо од тога да се Сребреница означи као мјесто огромног злочина ограниченог геноцида, како то каже пресуда Међународног суда, али сматрамо да један дан који је искључиво везан за Сребреницу не може да буде дан сјећања за све злочине, као што Бошњаци не би прихватили да то буде неки дан када су вршени злочини над Србима у БиХ“, рекао је Додик.

Он сматра да би се требало доћи да до једног датума, прихватљивог за све, који ће бити проглашен даном сјећања на жртве у БиХ.

Ostavi poruku