Naslovna Vijesti O BiH 25. januara

O BiH 25. januara

0

Evropska unija će na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedjeljak, 25. januara, specijalno razgovarati o BiH – rekla je Kristina Galjak, portparol španskog predsjedništva.

Dio sastanka biće posvećen misiji „Altea“ u BiH – javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Savjet ministara usvojiće zaključke o budućoj ulozi i ciljevima Euforove „Altea“ operacije, oslanjajući se na to da je misija postigla veliki napredak u ispunjavanju ciljeva svog mandata i da je provodila odgovarajuće vojne i stabilizacione jske ciljeve koje nalaže Dejtonski mirovni proces.

Ali, dio razgovora o BiH osim ovog zvaničnog dijela biće nastavljen i tokom ručka. Takvi razgovori su neformalni u smislu da se nakon toga ne izdaju zaključci, ali nisu manje važni od zvaničnih. O BiH će razgovarati predstavnici španskog predstavništva i tim šefa diplomatije EU Ketrin Ešton.

Ovo će biti veliki evropski razgovor uoči sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH u februaru i razmjena mišljenja i stavova zemalja članica i Ketrin Ešton. Tema razgovora biće kratkoročna i dugoročna perspektiva u BiH, s akcentom na kontekst izborne godine u BiH – najavio je evropski diplomatski izvor.

Svakako će biti izražena zabrinutost zbog nedostatka reformi i poručeno svim stranama da se odluke visokog predstavnika prihvataju, a ne osporavaju – najavio je nezvanično novinarima evropski diplomatski izvor.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version